Prenote

Assalamualaikum

Mungkin dunia blogger tidak lagi semeriah dulu. Tapi aku tetap setia menulis disini. Dari 2009 hingga kini.

Tuesday, September 5, 2017

Tiflah Republic

Ramai bertanya tentang asal usul nama Tiflah. Ia sebenarnya dari sebuah buku bertajuk 9 kisah wanita solehah oleh Halimah Alaydrus. Antara nama wanita yang diceritakan itu ialah Hubabah Tiflah. Tiflah ialah seorang wanita yang sangat tawadhu', bibirnya tidak lekang dari dzikir dan tasbih kepadaNya.
Di dalam buku ini menceritakan bagaimana Halimah Alaydrus bertemu sendiri dengan Tiflah di Tarim, sebuah kota kecil di daerah Hadhramaut. Rumahnya biasa sahaja, cukup untuk berteduh dan boleh dikatakan miskin papa.

"Dia membalas memegang erat tanganku lama sekali hingga kurasa hangat tangannya menjalari tanganku. lalu dia meraba-raba wajahku dengan kedua tangannya. mungkin untuk mempermudah dirinya membayangi rupaku.

Ternyata Tiflah seorang yang buta matanya. Kemudian dia letakkan tangan kanannya di dadaku, dan lalu ia mendoakanku. Dia terus berdoa dan tak henti-hentinya berdoa untukku. seolah saat itu tak ada yang lebih penting baginya kecuali aku.

Perempuan asing yang bahkan baru ia kenal beberapa minit yang lalu. Ia masih saja berdoa dengan santun kalimat yang sederhana. Ya, ia berdoa dengan satu kalimat saja. Satu kalimat doa yang tak akan pernah ku lupa. Apalagi kemudian diiringinya doa tersebut dengan linangan air matanya. Sungguh membuat aku terpana, lemas tak mampu bahkan untuk mengangkat tanganku mengaminkan doanya.

"Semoga Allah tak akan pernah tega menyengsarakanmu, anakku..." doa itu terus di ulangnya berkali-kali dengan cucuran airmata.

Ya Allah sampai kapanpun, dimanapun, jangan pernah tega menyengsarakan hidupnya..." Katanya lagi dan lagi dengan airmata yang membanjiri wajah tuanya. Membuatku tak kuasa membendung luapan airmata dan aku pun ikut menangis terguguk di lantai itu juga."

Dan dari situlah Tiflah Republic mendapat nama. Semoga kisah keikhlasan jiwa yang berjaya mengetuk jiwa ini mampu menjadi batu asas dan motivasi yang kuat untuk kami suami isteri terus cekal dalam dunia niaga yang penuh berliku ini.