Prenote

Assalamualaikum

Mungkin dunia blogger tidak lagi semeriah dulu. Tapi aku tetap setia menulis disini. Dari 2009 hingga kini.

Friday, January 1, 2016

Ranking : Terrorist Paling Ganas

No 1 : Israel

a) Syria

Kita perlu faham, meskipun Israel mengatakan bahawa mereka tidak terlibat dengan dengan perang Syria, namun ketahuilah mereka sebenarnya sangat menyokong ISIS. Atau kita boleh katakan, bahawa merekalah sebenarnya ISIS. Ini diakui oleh menteri pertahanan Israel itu sendiri yakni Moshe Ya’alon. Sejak permulaan perang Syria lagi, Israel sendiri telah banyak membantu ISIS dalam aktiviti pengeboman. Malah Israel berterusan membantu ISIS dari segi persenjataan, data dan juga perubatan. Hal ini terbukti apabila Israel telah merawat lebih 1,000 orang militant ISIS di hospital milik Israel. Hal ini tidak lain dan tidak bukan, Israel mahu memastikan perang di Syria berterusan dan berpanjangan sehingga objektif mereka tercapai.

Israel ialah sebuah negara yang mempunyai perancangan masa hadapan untuk mewujudkan sebuah wilayah Israel Raya yang luas atau lebih dikenali sebagai perancangan untuk mewujudkan ‘The Greater Israel’, sebuah wilayah yang meliputi dari Egypt hingga ke Euphrates yang turut termasuk di dalamnya negara-negara seperti Syria, Iraq, Saudi Arabia dan Lubnan. Dalam sebuah erti kata yang lain, kalau kita teliti perang-perang yang berlaku di dunia sekarang, sejak perang di Iraq, perang di Lubnan, perang Yamen, perang di Syria, dan lain-lain. Maka tidak syak lagi bahawa perang-perang ini mempunyai perkaitan secara langsung dengan perancangan Israel untuk merealisasikan idea ‘The Greater Israel’.

US sebenarnya hanyalah boneka yang digunakan Israel untuk memecahbelah kawasan-kawasan yang meliputi daerah yang dikehendaki Israel. Israel juga menggunakan ISIS sebagai ‘kambing hitam’ untuk membolehkan campurtangan kuasa besar dunia di kawasan yang menjadi sasaran Israel. Dalam erti kata lain, untuk membolehkan Israel menguasai kawasan-kawasan ini, mereka terlebih dahulu perlu memastikan kawasan ini lemah dan tidak dapat bertahan sendiri. Hal ini jelas dengan pemecahan kawasan-kawasan target Israel ini kepada beberapa daerah kecil dan seterusnya dilemahkan. Dalam bahasa kajian geopolitik,kita menyebutnya sebagai  sebuah proses ‘balcanization’.

Cukuplah melihat di Palestine, bagaimana israel bermula dari sebuah kawasan yang kecil sehingga menjadi sebuah kawasan yang cukup luas seperti yang terdapat pada hari ini. Bumi hijau Palestine dirampas oleh Israel dan tindakan ini mendapat sokongan kuasa besar dunia yang lain. Ini menjadi bukti kepada perancangan Israel untuk terus menjayakan ‘The Greater Israel’.

Iraq turut menjadi sasaran utama Israel kerana kawasan ini adalah cabaran terbesar buat mereka. Menguasai Iraq menjadi perkara asas dan keutamaan  dalam menjayakan projek ini. Demikianlah yang berlaku apabila wujudnya puak Kurdish, Syiah dan Sunni yang berpecah belah di Iraq. Ini telah kita saksikan, dan hari ini kita sedang menyaksikan Syria menjadi sasaran seterusnya.

Secara keseluruhannya, kerosakkan di Syria dan Iraq ialah sebahagian dari perancangan Israel. Badan kajian dan perancangan Israel bekerjasama dengan US, Saudi Arabiya dan NATO, secara keseluruhannya untuk menentang ISIS kononnya. Hal ini tidak lain dan tidak bukan hanya untuk memusnahkan Syria dan Iraq dari sebuah negara kepada beberapa kawasan kecil. Sudah pastilah, jika hendak berhujah panjang tentang The greater Israel memerlukan sebuah pembentangan yang lain pula. Apa yang jelas sekarang ialah, kekacauan dan perang yang berlaku di dunia sekarang semuanya berpunca dari Israel dan perancangannya yang terancang untuk memusnahkan dan menghapuskan umat islam secara total. Tidak disangkal lagi, Israel layak untuk mendapat tempat pertama di dalam rangking ‘terrorist paling ganas’.

b) Gaza

Berdasarkan bancian yang dibuat oleh ‘Palestinian Centre of Human Right’ seramai 1,500 orang rakyat Gaza telah dibunuh sejak tahun 2008 dan dari jumlah ini seramai 950 orang ialah orang awam. Pada bulan 10 tahun 2015 ini sahaja bilangan yang terbunuh ialah seramai 68 orang. Pelbagai cara kotor digunakan zionist untuk dijadikan alasan kenapa pembunuhan perlu dilakukan. Kita perlu faham, apa yang berlaku di Gaza tidak sama situasinya dengan apa yang berlaku di negara lain. Perang di tempat lain ialah perang antara senjata dan senjata, namun di Gaza ianya adalah perang diantara senjata dengan mereka tanpa senjata yakni rakyat Gaza itu sendiri. Ini bukan perang, tapi ini ialah sebuah penindasan.  Pembunuhan yang dijalankan tidak bermotif dan hanyalah bertujuan untuk menghapus rakyat Gaza sedikit demi sedikit tanpa disedari dunia.

No 2 : United State of America

a) Iraq

Sekurang-kurangnya seramai 2,000,000 orang telah mati sejak 11 september 2001. Walaubagaimanapun, statistik ini dikatakan tidak tepat, kerana bilangan yang sebenar jauh lebih besar dan dijangkakan mencecah 2,500,000 berdasarkan kajian yang dibuat oleh ‘Iraq Body Count’.  Ketahuilah hampir 60% dari bilangan ini ialah kanak-kanak. Daripada bilangan keseluruhan itu juga, dikatakan seramai 1,700,000 ialah orang awam.

Contohnya bilangan kematian yang dicatatkan di Najaf diumumkan oleh media barat sebanyak 1,345 orang. Kebenarannya ialah 40,000 orang.  Hal ini cuba disembunyikan oleh media barat. Banyak bukti kajian dapat kita dapati dari mana-mana ‘death pool’ yang bebas tidak terikat dengan permainan media barat yang telah membuktikan perkara ini.

Sudah berapa ramai muslim yang dibunuh US sejak 30 tahun yang lalu, dan berapa banyak bilangan rakyat US yang dibunuh muslim? Ironinya, muslim dikatakan sebagai terrorist, sedangkan terrorist yang sebenar ialah US itu sendiri.

Malah, berdasarkan sebuah statistik, hampir sejumlah 10,000 rakyat Iraq dibunuh setiap bulan. Bilangan ini dikeluarkan oleh ‘Censored Project’ sebuah badan kajian milik US sendiri.
US tidak berhenti setakat itu, berdasarkan sebuah kajian yang dibuat oleh seorang professor di University of Manitoba, US telah menggunakan cara yang sangat keji untuk membunuh keseluruhan umat islam di Iraq secara perlahan-lahan melalui kerosakkan dan meracunkan sistem bekalan air ke seluruh Iraq. Sebuah kajian telah dijalankan, dan ianya terbukti benar. Hal ini akan menyebabkan penyebaran penyakit dan seterusnya menyebabkan epidemic ke tahap bahaya ke seluruh bumi Iraq. Dijangka akan menghapuskan sejumlah besar rakyat Iraq itu sendiri.

Secara keseluruhannya US telah membunuh hampir 2,500,000 orang Iraq sejak 1991 hingga 2003. Dari 2003 hingga sekarang pula, bilangan yang tercatat ialah sebanyak 1,000,000 dan ‘still counting’.

b) Afghanistan

Di bumi Afghanistan, seramai 3,000,000 rakyat Afghanistan telah mati sejak 2001. Dari bilangan itu, sebanyak 900,000 ialah kanak-kanak di bawah usia 5 tahun. Perang di Afghanistan telah bermula sebelum perang di Iraq. Pada zaman kita masih belum memiliki fb atau laman sosial seperti hari ini untuk mengetahui perihal yang sebenar. US telah lama berkerjasama dengan Taliban baik dari segi persenjataan, perubatan dan logistic. US sendiri bertanggungjawab terhadap kehancuran bumi Afghanistan. Seramai 2,000,000 orang awam telah terbunuh sejak permulaan awal perang. Malah berdasarkan kajian yang dibuat oleh ‘Global Avoidable Mortality’ milik US, dijangkakan seramai 4,500,000 hingga 5,000,000 rakyat Iraq telah dijangkakan terkorban di bumi Afghanistan. Ini bukan lagi perang, tapi ini ialah sebuah pembunuhan beramai-ramai yang dijalankan oleh US tanpa belas kasihan terhadap rakyat Afghanistan.

c) Jepun

Pristiwa Pengeboman Hiroshima dan Nagasaki adalah sebuah sejarah kelam peperangan yang terjadi di dunia ini. Serangan bom atom menggegarkan bumi Jepun dan mengakibatkan korban yang begitu ramai dikedua-dua kota tersebut. Bahkan kesan yang ditimbulkan setelah serangan itu adalah penderitaan berpanjangan dari generasi ke generasi akibat radiasi kimia.

Bom Atom yang jatuh di Kota Hiroshima dan Nagasaki terjadi pada 6 Ogos 1945, yang terjadi saat Perang Dunia II dimana dilakukan oleh pihak sekutu Amerika dengan alasan untuk menjatuhkan angkatan perang Jepun. Bom atom itu telah membunuh seramai 140,000 orang di Hiroshima dan 80,000 di Nagasaki pada akhir tahun 1945. Kesan radioaktif mencapai 20 km dari lokasi jatuhnya bom tersebut dan membunuh lebih ramai orang lagi. Dijangkakan telah membunuh seramai 250,00 orang Jepun secara keseluruhannya.

d) 9/11

Bangunan berkembar milik US yang dihentam kapal terbang ialah sebuah penipuan yang besar. US sanggup melakukan keganasan di negara sendiri demi merealisasikan impian dan perancangan untuk menjajah bumi arab. Secara hakikatnya, peristiwa ini tidak boleh berlaku melainkan disebabkan kegagalan sistem pertahanan US itu sendiri. Hampir semua badan penyiasatan bebas, membuat kata putus bahawa insiden ini ialah sebuah penipuan. Ini bukan lagi teori dan ini sudah menjadi fakta. Bahkan selepas kejadian, ramai kakitangan tentera US dinaikkan pangkat, dan president sendiri dipuji, sedangkan negara sedang berada di dalam keadaan paling teruk dalam sejarah pertahanan US. Ketahuilah kejadian ini tidak akan berlaku, melainkan oleh tangan-tangan US sendiri.

Seramai 2,996 orang terkorban, dan 6,000 lebih yang lain dilaporkan cerdera. Tidak dilupakan serangan di Pentagon yang turut didalangi oleh US sendiri dikatakan telah mengorbankan hampir 125 orang. Lihatlah bagaimana kejamnya US sehingga sanggup mengorbankan rakyat sendiri. Maka tidak dinafikan lagi, memang layak untuk kita tempatkan US di kedudukan no 2 di dalam rangking ‘terrorist paling ganas’.

No 3 : Bako Haram

Bako Haram telah dikatakan sebagai sebuah pertubuhan terrorist paling mengancam pada tahun 2014, dan mereka telah membunuh hampir 6,700 orang dan menyebabkan kecerderaan teruk pada hampir 1,742 orang. Sebanyak 453 kejadian telah dilaporkan yang melibatkan pengganas Bako Haram ini. Lokasi kejadian keganasan yang melibatkan Bako Haram kebanyakannya berlaku di Cameroon, Chad dan juga Nigeria. Bako Haram di bawah pimpinan Abu Bakar Shekau menyatakan perang dengan kerajaan Nigeria dan juga US. Bako haram menuntut untuk mebina sebuah negara yang memecahkan utara Nigeria kepada Christian dan selatan Nigeria kepada muslim.

Meskipun Bako Haram berada di tempat ketiga terrorist paling ganas, namun dunia seakan-akan lupa akan apa yang berlaku di Nigeria. Hal ini kerana, Nigeria tidak terlibat secara langsung dengan perancangan Israel raya yang diperkatakan sebelum ini. Dalam erti kata yang lain, Nigeria tidak mempunyai apa-apa kepentingan terhadap terrorist no 1 dunia itu yakni Israel.

Bako Haram turut menjalinkan kerjasama denga al-Qa’ida in the Islamic Maghreb (AQIM) dan juga sedang mula mencari peluang untuk berkerjasama dengan ISIL. Untuk makluman pembaca, pada bulan tiga tahun ini (2015), Bako Haram telah menyuarakan, bahawa mereka berjanji untuk meletakkan sokongan dan mengikut ISIL di bawah pimpinan al-Baghdadi, sebagai kalifah. Dalam erti kata yang lain, Bako Haram sendiri telah menjeratkan diri mereka untuk mengikut jejak telunjuk ISIL dibawah permainan Israel. Terperangkap di bawah perangkap samar perang permikiran yang dipermainkan Israel.

Bako Haram telah membunuh hampir 530 orang di Cameroon dan 6 orang di Chad. Mengejutkan, pada tahun 2015, Bako Haram telah menyerang sebuah hospital di Chad dan telah membunuh seramai 60 orang. Kebanyakan serangan yang dilakukan oleh Bako Haram ialah dengan menggunakan machine gun terutama apabila dilihat pada peristiwa di Baga. Peristiwa ini telah mencatatkan kematian  seramai 2,000 orang.

No 4 : ISIL

ISIL ialah sebuah badan pengganas yang dikenali ramai buat masa ini. Digelar dengan pelbagai nama seperti IS, ISIS, Daesh dan sebagainya. Namun ISIL berada di kedudukan ke 4 senarai ini, kerana jumlah kematian dan kerosakan yang dibuat mereka sebenarnya lebih sedikit dari yang disebabkan oleh Bako Haram. Seperti yang kita sudah maklum, ISIL ialah sebuah organisasi ciptaan Israel.
Sebanyak 1071 kejadian serangan telah direkod sejak awal penubuhannya. Manakala bilangan kematian yang telah dibuat ISIL ialah seramai 6,073 dan melibatkan 5,799 bilangan mereka yang cedera. ISIL banyak melakukan serangan di negara Egypt, Iraq, Lubnan, Turkey dan hari ini kita dapat lihat banyak di bumi Syria. Untuk makluman pembaca, ISIL tidak mempunyai apa-apa hubungan dengan al-Qa’ida kerana al-Qa’ida berpendapat bahawa ISIL terlalu banyak membunuh orang awam dan tidak selari dengan perjuangan al-Qa’ida. ISIL ingin menubuhkan sebuah wilayah yang luas sekaligus menghidupkan sistem khalifah yang berlandaskan kefahaman mereka. Ironinya, kawasan yang dituntut ISIL ialah kawasan dibawah perancangan yang dituntut oleh Israel untuk menjayakan ‘The Greater Israel’.

Pada tahun 2014, ISIL telah membunuh hampir 5,000 orang. 90% darinya berlaku di Iraq terutama di negeri-negeri seperti Nineveh, Al- Anbar, Baghdad dan lain-lain. Selebihnya ialah di Syria yakni sebanyak 615 kematian. Pelik bukan?  Apa yang berlaku hari ini, bagaikan Syria ialah masalah terbesar, hakikatnya keganasan ISIL di Syria tidaklah sebanyak atau seteruk seperti yang belaku atas perbuatan Bako Haram di Nigeria. Inilah realiti yang perlu kita fahami, agar tidak lagi tertipu, dan tengelam dalam mimpi.

Meskipun setakat ini telah dilaporkan sebanyak 705 pengeboman telah dijalankan ISIL. Namun hampir 40% tidak membawa kepada apa-apa angka kematian. Hal ini terbukti dan tercatat di dalam Global Terrorist Index. Mengikut sebuah kajian yang lain, purata kematian bagi setiap serangan yang melibatkan ISIL ialah sebanyak 13 kematian.

No 5 : Taliban

Taliban telah diasaskan pada tahun 1994, dan menguasai Afghanistan pada tahun 1996 hingga tahun 2001 yang akhirnya menyaksikan mereka dikalahkan oleh pengganas no 2 dunia yakni US. Hari ini mereka telah bergerak dibawah sebuah organisasi baru yang lebih kita kenali sebagai Neo-Taliban yang menentang NATO dan juga pemerintahan Karsai.

Sejak awal penubuhannya, Taliban telah membunuh seramai 3,477 orang dalam sebanyak 891 serangan. Sejumlah 3,310 yang lainnya pula cedera. Taliban menyerang di Afghanistan dan juga Pakistan. Taliban telah membunuh paling ramai orang pada tahun 2014. Taliban menyasarkan kawasan-kawasan pembangunan kerajaan dan juga orang-orang awam yang berpengaruh. Pada 2014 juga, sebuah rombongan British di Kabul diserang, hal ini telah menyebabkan sebanyak 6 kematian.
48% daripada serangan, dilakukan dengan bahan letupan dari jarak jauh. Sebaliknya hanya 12% serangan dibuat dalam bentuk pengebom berani mati, yang meletupkan diri sendiri. Serangan bersenjata pula ialah sebanyak 23%. Selebihnya, lain-lain cara serangan turut diperaktikkan.

Kebanyakan serangan juga menyasarkan balai polis dan juga ‘checkpoint’ pegawal keselamatan.
Taliban turut melebarkan sayapnya di bumi Pakistan, yang dipanggil sebagai, Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), atau secara mudahnya kita panggil sebagai ‘Taliban Pakistan’. Mereka telah membunuh seramai 543 orang pada tahun 2014. Pada tahun sebelumnya, yakni 2013, bilangan yang terbunuh ialah lebih sedikit iaitu seramai 618 orang. Pada bulan 7, 2015, akhirnya ketua mereka Malik Ishaq telah dibunuh oleh polis Pakistan.

No 6 : Fulani Militants

Sebanyak 154 kejadian telah direkodkan. Sepanjang kejadian yang berlaku, telah terdapat seramai 1,229 angka korban yang tercatat dan seramai 395 orang dilaporkan cedera. Fulani Militant menyerang kawasan-kawasan di Central African Republic (CAR) dan juga Nigeria. Fulani Milillitant menggunakan machine gun dalam kebanyakan siri serangan yang dilakukan mereka. Dari 2010 hinggan 2013 sahaja, Fulani Millitant telah membunuh seramai 80 orang. Namun pada 2014, jumlah korban telah meniningkat hampir 3 kali ganda. Kebanyakan serangan dilaporkan berlaku di dalam 6 negeri daripada 36 negeri yang berada di Nigeria. Ini menunjukkan pola serangan Fulani Militant tidak meluas seperti Bako Haram.

Hampir 92% dari serangan yang berlaku melibatkan orang awam. Dari keseluruan kematian pula, dikatakan sebanyak 82% ialah orang awam dan kebanyakan daripadanya ialah kanak-kanak.  Pada tahun 2014, Fulani Militant pernah berperang dengan sebuah kumpulan yang menggabungkan 3 puak yang berlain yang akhirnya menyebabkan sebanyak 712 kematian. Puak ini ialah, puak Eggon, Jukun dan juga TIV. Gabungan tiga puak ini sebenarnya mewakili agama Christian. Hal ini telah membuatkan conflict agama antara muslim dan christian di kawasan yang terlibat.