Prenote

Assalamualaikum

Mungkin dunia blogger tidak lagi semeriah dulu. Tapi aku tetap setia menulis disini. Dari 2009 hingga kini.

Friday, December 23, 2016

Bagaimana menulis buku bestseller?

InsyaAllah disini saya akan kongsikan beberapa tips untuk menulis buku bestseller. Sudah pasti, ramai lagi penulis yang hebat dan berjaya, namun jika soalan ini dituju pada saya. Maka ini jawapannya. Semoga tips ini bermanfaat.

1) Sebelum menulis kebiasaannya saya akan pastikan diri saya sendiri dalam keadaan hati yang bersedia. Sebuah keadaan yang mana kita bukan sedang bermaksiat. Dalam keadaan hati yang insaf dan sedar hakikat hidup. Saya elakkan diri saya menulis saat tengah lalai atau alpa.

2) Idea tak datang selalu, sebab itu bila ada idea, kita terus tulis idea tersebut dalam nota kita. Kebiasaanya saya hanya mencatat keyword sahaja. Atau tajuk article sahaja. Belum menulis apa apa pun lagi. Hanya satu perkataan.



3) Jadi pemerhati luar biasa. Setiap apa yang kita lihat, kita tafsir sendiri. Contoh kita nampak orang curah air kopi dalam gelas. Ya, bagi pandangan biasa ianya hanya air yang dicurah. Tapi pemerhati luar biasa, kita latih reka analogi dan kaitkan dengan isu semasa.

4) Saat menulis, saya suka bayangkan diri saya berada di atas pentas atau sedang berucap. Maka ucapan saya itu, dijadikan dalam bentuk penulisan. Dengan bersemangat, kita berkata-kata namun disusun kembali dalam bentuk tulisan.

5) Banyakkan mengguna "kita". Lain penulis mungkin lain pendekatan, tapi saya lebih suka menggunakan 'kita' seperti, 'kita' kena, 'kita' mesti, 'kita' harus, 'kita' perlu. Untuk menunjukkan kekitaan, dan menjelaskan yang kita bersama perlu melakukan perubahan. Atau dalam erti kata lain, kita pastikan kita turut menasihati diri sendiri dalam penulisan kita.

6) Banyakkan dengar lagu nasyid. Bukan apa, sebenarnya lagu nasyid ini ada rima dan gaya penulisan lirik tersediri yang saya lihat mampu menyentuh hati. Terpulang untuk kita memilih lagu nasyid english, malay atau arabic sekalipun. Apa-apa pun kita cuba ambil ilham dari bait bait lirik yang dipersembahkan.

7) Umpama wasiat terakhir, bayangkan setiap article yang kita tulis itu bagaikan satu wasiat yang kita hendak tinggalkan. Sebuah kata-kata harapan terakhir yang perlu disampaikan. Pastinya ia akan mampu menghidupkan hati kita sendiri dan seterusnya membuat diri kita mampu untuk mengeluarkan kata bicara yang bersungguh-sungguh. Jika penulis itu hidup hatinya saat menulis, percayalah pasti akan mampu dirasa getaran kesungguhannya oleh pembaca nanti.

8) Jangan tinggal dengar ceramah, atau pengisian tiap tiap hari. Bagi saya yang berada di luar negara, mungkin sukar untuk ke majlis ilmu. Namun dengan adanya YouTube, kita boleh dapatkan rakaman ceramah yang pelbagai. Kita perlu pastikan diri kita turut diisi saat kita memberi, takut nanti kita sendiri kering.

9) Sentap, deep atau makan dalam. Jujurnya benda ini sediri bergantung pada orang. Ada ayat, dibaca sesetengah orang dirasakan sentap, namun tidak pada sebahagian yang lain. Ada ayat dibaca deep bagi sesetengah orang, namun tidak bagi sebahagian yang lain. Jadi saya tidaklah mempunyai fokus nak sentap atau fokus nak deep sahaja. Saya hanya menulis, dari hati sendiri, saya serahkan pada Allah untuk buka hati pembaca bagaimana.

10) Urusan penerbitan buku, bukan kita seorang sahaja 100%. Kita kena ada sifat hormat kepada orang-orang dibelakang tabir. Jangan terlalu berkeras dan demand yang pelbagai. Sungguh kejayaan buku kita, hasil usaha mereka sama. Tawadhu dan rendah diri. Berlapang dada, dan belajar dari orang lain.

Alhamdulillah itu sahaja dari saya kali ini, banyak lagi tips yang boleh dikongsikan, namun mungkin di lain hari.

Btw dalam gambar yang dikongsikan bersama artikel ini, yang berdiri di belakang saya itu antara individu di belakang tabir yang banyak membantu saya sepanjang proses penerbitan Headwithserban pertama dan kedua. Beliau tawadhu dan pemalu, jadi saya rahsiakan identiti. Terima kasih tuan.

Tuesday, November 8, 2016

Disaat US mengira votes, India mengira Notes

Semalam, PM Modi mengumumkan bahawa duit kertas 500 dan 1000 rupees tidak akan memiliki apa-apa nilai lagi mulai 9 Nov 2016. Wang ini akan digantikan dengan notes yang baru yang lebih canggih, dijangkakan akan mula digunakan Feb tahun hadapan.

Kata Modi, tindakan ini bertujuan untuk melawan korupsi, duit palsu dan memerangi mereka yang mempunyai ‘black money’. Benarlah, jika mereka yang terlibat menyimpan jumlah wang rupees 500 dan 1000 setinggi bangunan, ianya pasti memberi impak besar kepada mereka. Umpama peristiwa 9/11 di US, kini peristiwa 9/11 menimpa golongan yang menyimpan ‘black money’ dan duit palsu ini.

Walaubagaimana sekalipun, mereka yang melakukan korupsi dan menyimpan ‘black money’ ini bukanlah tidak pandai. Sudah pasti mereka sudah terlebih dahulu menyimpan wang-wang mereka di luar negara. Negara-negara ‘hard currencies’ pastinya menjadi pilihan. Perkara ini akan membuatkan mereka tidak menerima impak besar dari perkara ini. Berdasarkan satu laporan yang dikeluarkan oleh The Swiss National Bank, mereka mengatakan sejumlah CHF 1206.71 million tersimpan di dalam bank mereka, dan wang ini milik rakyat India.



Namun terdapat juga laporan mengatakan bahawa, jika kita mengira jumlah keseluruhan ‘black money’ yang berada di luar negara sekalipun ianya hanya akan mencecah 20% sahaja. Bermakna Modi akan berjaya menghapus sebanyak 80% ‘black money’.

Itu kalau kita nak lihat dari sudut melawan korupsi, black money dan duit palsu. Tapi jika melihat dari sudut kesan terhadap rakyat India yang lain, pastinya mereka menghadapi pelbagai kesusahan. Bagaimana dengan rakyat yang hendak mengisi minyak petrol kenderaan, namun menghadapi kesulitan kerana tidak memiliki wang kertas yang boleh digunakan. Begitu juga dengan kedai-kedai perniagaan, bisnes, kedai ubat dan lain-lain, pastinya dalam tempoh 2 hingga tiga hari ini mengalami kesukaran.

Betul, kita boleh pergi bank dan deposit duit kita, dan kemudian kita perlu withdraw Rs 100 rupees dalam kuantiti yang dilimitkan. Tapi ingat, kita juga perlu ambil kira, populasi rakyat India yang begitu ramai yang pastinya akan berkumpul di Bank. Lebih memburukkan keadaan, kebanyakan bank akan tutup buat dua-tiga hari.

Banyak juga pros and cons kita dapat cari dan lihat. Apa-apa pun, saya secara individu kagum dengan tindakan Modi. Dia ibarat menjadi ‘Don’ dalam membasmi korupsi, dan black money di India. Tindakan yang sangat berani, sebab pastinya banyak kesan dari sudut ekonomi dan dari sudut pengaruh politik yang pastinya akan berubah sedikit sebanyak selepas ini.

Buat kami pelajar-pelajar disini, perlulah segera menuju ke bank dan uruskan urusan deposit notes rs. 500 dan 1000 kami. Doakan urusan kami dipermudahkan. Oh ya, bagi yang tak tahu, rs. 500 rupees tu lebih kurang RM 30.

Apa-apa pun, lepas ini sama-sama kita nantikan perkembangan dan lihat apa perubahan yang akan berlaku di India. Modi dah tunjuk power, korupsi hilang tawa, rakyat tidur tak lena.

Friday, July 1, 2016

DAP Musuh Islam


Bukti 1

Dalam Perlembagaan parti DAP, disebutkan dasar perjuangannya adalah demokrasi sekular. Ini bercanggah dengan Perkara 3 Perlembagaan negara, Islam adalah agama Persekutuan dan makna Islam sendiri yang mencakupi keseluruhan cara hidup.

Bukti 2

Prinsip sosialis sekular yang mengundang kebebasan individu tanpa kawalan agama. Ini bercanggah dengan Perkara 3, yang memberikan hak beragama dan kebebasan beragama atas hak individu serta menghormati Yang DiPertuan Agong sebagai ketua agama.

Bukti 3

Siri penentangan terbuka terhadap hak demokrasi majoriti rakyat Kelantan untuk melaksanakan Kanun Jenayah Syariah (Undang-undang Hudud), sekaligus menentang keputusan Sultan Kelantan dalam titah Baginda dalam sidang DUN Kelantan Mac 2015. Bab ini ramai saksi hidup yang sanggup tampil ke mahkamah jika berlaku saman, termasuk dalam taklimat tertutup, ramai pemimpin DAP bersuara terus terang tidak bersetuju dengan kanun itu.

Bukti 4

DAP bersikap tidak menghormati malah bertindak songsang dengan prinsip Perlembagaan negara tatkala cubaan private member bill untuk meminda Akta 355 bagi meminda kadar hukuman jenayah Islam agar selari dengan hukum Islam sebenar. DAP tegar menganggapnya bercanggah dengan Perlembagaan sedangkan Parlimen adalah satu proses perundangan berlandaskan Perlembagaan.

Bukti 5

Apabila Perdana Menteri ke-4 Tun Dr Mahathir Mohamed mengisytiharkan Malaysia sebagai sebuah negara Islam pada 29 September 2001. DAP berkeras bahawa Malaysia bukan sebuah negara Islam dengan memperkenalkan kempen menentang “Deklarasi 929” sekalipun Tun Dr Mahathir menerangkan tiada perubahan pada perlembagaan Malaysia. Malah, DAP menentang sebarang perlumbaan antara UMNO dan PAS untuk menjadi parti yang lebih Islamik pada sidang media 22 September 2002.

Bukti 6

DAP menolak pengenalan subjek TITAS (Islamic and Asian Civilisation Studies) di Institut Pengajian Tinggi Swasta.

Bukti 7

DAP menganggap amalan agama Islam seharusnya terhad untuk amalan peribadi sahaja sedangkan hakikat amalan Islam menjangkau bukan sahaja amalan peribadi tetapi mencakupi keseluruhan aspek kehidupan.

Bukti 8

DAP pada 22 Ogos 2012 mengatakan Hudud dan Negara Islam bukanlah polisi dalam Pakatan Rakyat lantas menolak sebarang usaha yang berkaitan dengan agenda Islam walaupun terhadap rakan pakatan mereka sendiri.

Bukti 9

DAP tegas mempertahankan pendirian mahu menjadikan Malaysia sebagai sebuah negara sekular dan berusaha supaya syariat Islam seperti perundangan hudud tidak dilaksanakan di negara ini.

Bukti 10

Pimpinan DAP yang “islamophobic” seringkali menyindir dan campurtangan dalam isu-isu seperti kod etika berpakaian yang dituduh sebagai usaha islamisasi, isu sambutan Halloween dan Valentine bagi umat Islam, mengadakan pesta Oktoberfest dan konsert secara terbuka, isi khutbah Jumaat dan pelbagai lagi perkara sama ada di dalam status FB atau twitter yang mengundang kemarahan umat Islam.

Saturday, June 4, 2016

When China Rules The World

I am still halfway through this book. Martin Jacques present a groundbreaking look at how China's economic ascendancy will alter the balance of global power. Drawing extensively on Chinese history, he reveals how an increasingly powerful China will resurface in modern form.

Interestingly, this book was first published in 2009 and today just look at our own backyard. South China Sea. Rival countries have wrangled over territory in the South China Sea for centuries, but tension has steadily increased in recent years.

China has backed its expansive claims with island-building and naval patrols, while the US says it opposes restrictions on freedom of navigation and unlawful sovereignty claims.

This is not simply a book about China, but about the many implication of China's rise for the emerging world order. Should I say, macam it gives us an important glimpse of the future.

Oh, and yes whilst reading this, I keep saying to myself. I wish our country will have a leader which is bright about geopolitics. See beyond the chessboard. Stop being the pawn.



Monday, May 30, 2016

ISMA mendahlui politik

ISMA, gerakan yang mendahlui politik.


Sebagai badan dakwah dan tarbiyah yang sederhana serta sentiasa mendukung agenda Islam, ISMA dilihat terlebih kehadapan dalam pemikiran membawa agenda Islam yang 'menongkah arus' pada situasi dan masanya.

Mana tidaknya, ketika parti politik Islam di Malaysia, PAS 'bertahaluf siyasi' atau bekerjasama dengan DAP sejak PRU 12 tahun 2008, ISMA lantang membantah dan meminta PAS mengkaji semula kerjasama tersebut. Dan hari ini semakin jelas bantahan ISMA adalah berasas, apabila RUU perlaksanaan undang-undang syariah hendak dibentangkan, maka ahli-ahli Parlimen daripada DAP mempertikai dan tidak kurang juga daripada sekutu Pakatan Hampaan (PH) daripada PAN juga turut mempersoalkannya.

Sekali lagi ISMA menongkah arus dengan melaungkan slogan 'Melayu Sepakat, Islam Berdaulat' secara lantang sejak tahun 2011 dan slogan tersebut, pada masa itu dilihat provokatif dan ada juga menyatakan rasis, maka hari ini slogan tersebut jelas dilihat semakin relevan apabila kesepakatan Ahli Parlimen Melayu menjayakan Usul RUU Bil Peribadi berkenaan undang-undang perlaksanaan syariah Islam berjaya dibentang di Parlimen buat julung kalinya.

Walaupun ISMA dilihat seolah NGO dan Gerakan Islam yang dikatakan sebahagian pihak sebagai kecil dan 'budak' namun suara, pemikiran, pandangan dan kualitinya tinggi jauh ke depan. Janganlah dipandang rendah serta tidak endah kepada suara yang dibawakan ISMA supaya maruah Islam dan bangsa Melayu tidak menjadi seperti ibarat pepatah; sudah terhantuk, baru terngadah!

Menanti sinar mentari agar RUU 355 dan segala usul yang meninggikan lagi kedaulatan undang-undang serta hak Islam, disokong semua Ahli Parlimen Muslim tanpa berkecuali melainkan bagi mereka yang jelas persekongkolannya dengan musuh Allah.

"Melayu Sepakat, Islam Berdaulat"
"Islam Berdaulat, Malaysia Sejahtera"

Saturday, May 28, 2016

Kopi

Bayangkan satu situasi yang mana kita sedang sibuk menulis di atas kertas, buat assignment yang penting atau final year project yang perlu dihantar sekejap lagi. Kita sedang sibuk melihat dan membelek-belek helaian kertas yang umpama nyawa kita itu dan tiba-tiba!

Terasa basah dan panas di jari jemari. Terasa aliran air hangat mengalir ke lengan tangan kita. Bahkan kertas assignment kita tadi turut terkena! Ya Allah! Rupa-rupanya ada orang tumpahkan kopi ke atas kertas-kertas yang teramat penting kita tadi itu.

Gulp (telan air liur),

Katakanlah yang menumpahkan air kopi itu ialah adik kita. Maka kita pun memarahinya! Menengking herdik sehingga dia menangis, meraung, bergaduh dan kemudian dia lari ke bilik.

Bang! Pintu ditutup dengan kuat.

Tangisannya masih kedengaran. Kita masih belum berpuas hati. Dengan perasaaan yang marah, kita membuang kertas-kertas yang rosak itu tadi, dibuka laptop dengan ganas untuk reprint dengan segera. Akibat sikap kita yang membuka laptop dengan terburu-buru itu membuatkan laptop itu gagal di switch on dengan baik. Kita pun terus menekan button shutdown lama-lama dan kembali me restart laptop, yang seterusnya membuatkan laptop it terus system failure.

Arghh! Stress! Kita ada sejam je lagi ni sebelum menghantar tugasan itu. Dahla bergaduh dengan adik kini laptop kita pula yang rosak. Lebih malang lagi, kita taka da save kerja kita itu di tempat lain. Habislah..

Dengan hati yang marah, sambil menyumpah seranah itu ini, kita pun pergi bertemu dengan lecturer dengan kegagalan membawa kertas kerja yang sempurna. Kini kita dimarahi pula oleh lecturer! Kita down dan depress. Hari itu umpama satu hari yang malang buat diri kita. Teramat malang! Paling malang sekali lah kiranya. Dari pagi sampai ke malam semuanya rosak dan hancur. Maka sebelum tidur melelapkan mata, kita menarik nafas dalam-dalam mencari ketenangan. Habis rosak satu hari. Semuanya sebab kopi!

*************

Ya akhi, ya ukti.

Perasan tak, kisah atas tadi semuanya berpunca dari tindakan kita, memarahi adik kita yang menumpahkan kopi itu tadi. Bayangkan semula cerita tadi. Namun kali ini, tindakan yang kita buat bukan marah namun, dengan bersabar dan menasihati adik kita dengan baik.

“Ya Allah, adik. Ok tak tu? Tangan adik ok tak? Habis baju sekolah tu kena. Kesian adik, pergi salin baju sekolah yang lain. Biar abang bersihkan kopi ni.”

Maka kita pun dengan tenang, membersihkan kopi itu. Adik kita tadi juga tidak menangis dan boleh ke sekolah dengan happy, dapat belajar dengan tenang. Kita pun kemudiannya dengan tenang membuka laptop, tidak terburu-buru dan berjaya re-print kembali kerja kita. Paling best sekali, siap dapat pujian dari lecturer kerana dapat siapkan dengan sempurna! Alhamdulillah.

See? Akhir kata, ajarlah diri kita untuk bertenang dan matang dalam memilih tindakan. Senyum!



Friday, May 27, 2016

Medan penulisan


Dengan mesin ini kita mencetak buku. Buku sebagai aset ketenteraan. Orang yang melihat dunia penulisan sebagai medan perang ialah orang yang bijak. Tempat perang ideologi. Tempat perang prinsip. Tempat perang propaganda. Medan inilah medan pertama kita akan saksikan bermulanya peperangan. Sebuah medan pertembungan fikrah.

Ianya perlu lengkap dengan persediaan dan strategi. Begitu juga dengan mengenali dan mengenalpasti kekuatan dan kelemahan musuh. Penjelasan kepada propaganda yang diputar belitkan. Kefahaman dan corak cara fikir. Kesan dan implikasi. Semuanya perlu diambil kira.

Kegagalan untuk memahami hakikat ini, membuatkan segelintir gagal memahami method dan wadah penerbitan buku sebagai keutamaan. Membuatkan dirinya masih terperangkap dalam persoalan remeh temeh. Umpama penglibatan ke dunia ini ialah sebuah wadah terbesar hipokrasi. Lantas mengharamkan secara mutlak. Merelakan kebatilan berleluasa.

Alhamdulillah buku headwithserban sebagai salah satu aset perang ini, sudah dalam process ulang cetak kali ke-4. Bersedia untuk berjuang.

Tuesday, March 29, 2016

Kenali calon President US

Seperti yang kita semua tahu, pentadbiran US dibawah President Barrack Obama semakin menghampiri ke penghujungnya. Dunia telah menyaksikan bagaimana Obama dengan sikap ‘pro-israel’ beliau telah banyak memihak kepada Israel sepanjang pentadbirannya. Hal ini membuatkan keadaan umat Islam khususnya di Palestin dan Syria semakin hari semakin sengsara dan terus dihentam oleh US dan Israel.


Pelbagai plot telah dirancang US-Israel dibawah pentadbiran Obama bagi memastikan kedudukan negara haram Israel tidak tergugat. Apakah keadaan ini akan berterusan? Bolehkah US memiliki seorang presiden yang tidak menjanjikan taat setia kepada Israel? Apakah terdapat sinar harapan di sebalik mana-mana calon-calon Presiden US yang bakal menggantikan Obama?

Minggu lepas, sebuah konferens yang bernama AIPAC telah diadakan di Washington. AIPAC ialah akronim kepada American Israel Public Affairs Committee. AIPAC juga bertindak sebagai pelobi terbesar calon-calon presiden ini. Konferens ini telah menyaksikan calon-calon Presiden US memberi ucapan dan menyatakan pendirian mereka terhadap hubungan US-Israel. Article ini akan menilai pendirian tiga orang calon US yang berada di kedudukan teratas buat masa ini iaitu, Hillary Clinton, Bernie Sanders dan juga Trump.


1. Hillary Clinton

Beliau menjanjikan Israel kerjasama yang lebih erat, dan melahirkan simpati beliau kepada rakyat Israel yang kononnya hidup dalam ketakutan. Sokongan beliau terhadap project Iron Dome bagi menghalang serangan roket pejuang Hamas turut dinyatakan dalam ucapan sekaligus mendapat tepukan gemuruh dewan konferens.

Clinton mengatakan dan memberi amaran kepada musuh-musuh Israel, bahawa mana-mana musuh Israel ialah musuh US dan kerjasama erat antara US-Israel tidak akan tergugat. Bahkan beliau menjanjikan, perkara pertama yang akan dibuat beliau sekiranya menjadi Presiden US ialah menjemput Perdana Menteri Israel untuk datang ke White House.

Antara calon-calon Presiden US, beliau ialah penerima dana terbesar dan tertinggi dari Super PAC, sebuah badan yang menyalurkan dana untuk kempen calon pilihanraya di US. Dalam kempen pilihanraya pada tahun 2012, hampir keseluruhan dana yang diterima super PAC datang daripada dana individu, bukannya syarikat. Melihatkan senarai individu terkaya di US buat masa kini, tidak hairanlah untuk kita lihat orang yang memberi dana kepada badan ini juga adalah orang yang menyokong AIPAC. Justeru menguatkan lagi pendirian  bahawa Clinton ialah pilihan utama Israel.


2. Bernie Sanders

Sanders buat masa sekarang diletakkan pada kedudukan kedua dibelakang Clinton berdasarkan hasil undi. Walaubagaimanapun, beliau tidak menghadiri persidangan AIPAC. Salah satu sebab yang dapat diberikan mungkin kerana beliau tidak menerima dana yang banyak dari pelobi-pelobi Israel seperti yang diterima Clinton.

Namun itu bukanlah bermaksud beliau tidak menyokong kerjasama US-Israel malah ucapan beliau telah diberikan semasa beliau di Utah – bagaimana mungkin beliau boleh menolak kerjasama ini sedangkan beliau pernah tinggal di bumi Israel. Sepertimana calon president yang lain, beliau juga menjanjikan kerjasama yang berterusan di antara US dan Israel.

Sedikit kelainan pada beliau ialah, ucapan beliau turut mengkritik tindakan Netanyahu yang meneruskan pembinaan penempatan haram di west bank. Tindakan Israel yang menyekat wang cukai milik Palestin dan economic blockade terhadap Gaza turut dikutuk Sanders. Tidak dilupakan, Sanders menyokong  2 state solution yang dirancang oleh United Nation terhadap isu Israel-Palestine. Apakah janji manis ini boleh dipercayai? Kita jangan lupa, nada dan janji yang seakan-akan sama pernah juga dijanjikan Obama semasa zaman pencalonan beliau. Namun apa yang kita lihat sekarang merupakan perbuatan yang bertentangan dengan pendiriannya sebelum ini.

Satu lagi fakta yang menarik sekali untuk kita tahu ialah – Bernie Sanders adalah satu-satunya calon pilihanraya kali ini yang berketurunan Yahudi. Ironinya, beliau tidak hadir ke konferens AIPAC, yang mengumpulkan penyokong-penyokong Israel di US. Sunggu ironi tapi tidak melayakkan beliau untuk digelar anti-Israel setakat ini.


3. Trump

Satu nama yang pada masa ini amat dikenali sebagai anti-muslim. Janji pertama beliau kepada Israel ialah untuk menghalang Perjanjian Nuklear Iran. Seperti yang kita tahu, Iran sebagai salah satu negara yang tidak disukai Israel. Iran dikatakan Trump membantu perjuangan Hamas di Gaza.

Tindakan United Nation yang seakan-akan memihak kepada Palestin turut dikecam Trump. Beliau berjanji sekiranya dijadikan Presiden, beliau akan gunakan kuasa veto beliau bagi menghalang apa-apa keputusan UN yang tidak memihak kepada Israel. Bahkan Trump menghina pejuang Hamas sebagai pembunuh dan menzahirkan rasa lucu beliau terhadap rakyat Palestin yang menganggap Hamas sebagai hero.

Masjid di Palestin dikatakan beliau sebagai tempat peyebar keganasan dan perlu dihentikan segera. Beliau mengakhiri rangkap ucapan beliau dengan “I love the people in this room. I love Israel. I love Israel”.


Kesimpulan

Berdasarkan ucapan ketiga-tiga calon teratas buat masa sekarang dapatlah kita simpulkan bahawa sebenarnya untuk menjadi Presiden US ianya menjadi satu keutamaan untuk memberikan sokongan kepada negara haram Israel. Seolah-olah, mereka bukannya bertanding untuk menjadi President US namun untuk menjadi President Israel.



Najmi Nawawi
Ahli Kajian IRIS

Wednesday, March 2, 2016

Siapa yang sedang berperang?

1) Apa yang berlaku hari ini sebenarnya bersangkut paut peristiwa yang lama, bahkan tidak keterlaluan jika saya katakan ianya berkaitan dengan perang dunia ke dua lagi.


2) Dunia bagai menyaksikan US sebagai negara paling kuat di dunia baik dari segi teknologi dan juga kemampuan ketenteraan. Sejak perang dingin lagi, US telah memimpin NATO berhadapan Rusia yang pada ketika itu memimpin USSR.


3) Namun pada hari ini, USSR sudah pun tiada. Namun sebaliknya berlaku kepada NATO. Kita dapat lihat ahli-ahli NATO makin bertambah dari tahun ke tahun.


4) Perkara ini pastinya menimbulkan rasa marah Rusia. Mana tidaknya, lihatlah peta dunia, negara-negara NATO mengelilingi Rusia dari semua sudut.


5) Rusia menyedari hakikat itu, dan hari ini Rusia memiliki BRICS. Negara-negara seperti Brazil, China, India dan South Africa berdiri dan bersama agenda Rusia bagi melawan kuasa 'unipolar' US.


6) Kita boleh lihat bagaimana negara-negara BRICS hari ini terutamanya China bertindak aggressive di Laut China Selatan. Ya, China berani kerana di belakangnya ada sokongan BRICS yang diketuai Rusia.


7) Bahkan banyak lagi BRICS telah usahakan bagi melawan NATO. Seperti laluan perdagangan baru, penggunaan mata wang, kerjasama ketenteraan, penubuhan AIIB bank bagi melawan 'world bank' dan banyak lagi.


8) US pastinya tertekan akan hal ini. US tidak keseorangan, kerana US ada ahli-ahli NATO bersamanya. US mula masuk ke negara-negara middle east dan lain-lain menunjukkan pengaruh hagemoni kehebatannya.


9) Siapa yang melawan US pasti menerima akibatnya. Namun kita perlu tahu meskipun 'US led NATO' tapi congress US dikuasai Israel. Kita boleh lihat bagaimana baru ini congress membatalkan perjanjian 'US-Iran nuclear deal'. Kerana Israel tidak suka akan Iran.


10) Jadi sebenarnya bukanlah US led NATO namun ianya ialah, Israel led (US led NATO). Israel bukanlah negara NATO, namun ia menguasai NATO indirectly.


11) Di Syria, US masuk pada awalnya bagi 'humanitarian intervention' untuk membebaskan rakyat Syria dari kekejaman Asad. Namun hari ini dah jadi 'anti-terrorist' intervention melawan ISIS yang dicipta US sendiri.


12) Melihat kekacauan di Syria, Rusia mula risau. Kerana Syria juga ialah antara negara yang hampir dengan sempadan Rusia. Sudah pastilah Rusia mahukan kestabilan di negara-negara yang berhampirannya.


13) Rusia tidak mahu negara jirannya hancur, kemudian wujud 'power vacuum' iaitu tiada pemerintahan di Syria contohnya. Kerana pastilah kemudian US yang akan ambil alih pemerintahan. Ini meluaskan pengaruh US yang menekan Rusia.


14) Jadi Rusia turut serta masuk perang Syria. Kenapa? Bagi mewujudkan 'bipolar power' disitu. Menolak sebarang agenda Israel US - led NATO.


15) Sebenarnya kalau kita kaji Israel punya perancangan The Greater Israel dibawah organisasi Zionism itu. Mana-mana negara di mana US intervention sekarang ialah negara-negara idaman Israel.


16) Jadi tidaklah keterlaluan jika mengatakan bahawa US sebagai boneka Israel menghancurkan negara-negara middle east ini supaya menjadi milik Israel as New World Order nanti.


17) Selepas Rusia masuk, kita dapat lihat ahli-ahli NATO yang lain ramai-ramai masuk Syria. Seperti Ireland dan France. Kenapa? Sebab nak backup boss mereka tadi yakni US.



18) Turkey juga ahli NATO. Namun turkey mempunyai perancangan yang berbeza. Kemasukan Turkey ke Syria ialah untuk melawan NATO dan juga Rusia (BRICS). Kita boleh lihat bagimana Turkey tegas menembak Jet Rusia.


19) Peristiwa Turkey tembak Jet Rusia itu juga membuktikan US tidak suka kepada Turkey. Kenapa? Sebab US ialah negara paling lambat untuk beri respond backup Turkey sedangkan Turkey ahli NATO.


20) Kerana US tahu kedatangan Turkey atas niat lain. Bukan sebagai ahli NATO untuk backup US. Tapi sebagai satu agenda dan cita-cita kepimpinan empire Turkey Neo Uthmaniyah yang baru.


21) Kita tahu Turkey pernah menguasai 2/3 dunia satu ketika dulu. Hari ini dengan semangat itulah Turkey bercita-cita besar untuk membuat kebangkitan empire turkey itu. Hajat ini umum disokong oleh keseluruhan rakyat Turkey.


22) Turkey bijak dan tahu bahawa di rantau itu, Turkey bagaikan berada di tengah-tengah. Perancangan balkanization atau melemahkan negara-negara di rantau itu oleh US led NATO digunakan Turkey sebagai satu kelebihan.


23) Kerana setelah 'power vacuum' wujud nanti, maka Turkey akan mengambil alih kuasa pemerintahan negara-negara rantau itu seterusnya meluaskan pengaruhnya.


24) Ini terbukti bagaimana Turkey menuntut untuk menubuhkan pangkalan tenteranya di Saudi Arabia. Turkey begitu lantang mempertahankan nasib ummah saat ini. Hal ini memberi kesan positive kepada Turkey untuk menjayakan Neo Uthmaniyah.


25) Tidakkan kita lihat hari ini, Saudi Arabia menghantar pasukan tenteranya di Turkey. Sebuah angkatan gabungan tentera sunni islam berada hanya bersebelahan Syria. Hal ini menggerunkan US dan juga menggerunkan Rusia.


26) Dua hari lepas, United Nation mengumumkan gencatan senjata di Syria. Maka seluruh negara yang terlibat perlu hentikan serangan. Kenapa tiba-tiba henti? Sebab pasukan tentera Turkey- Saudi sedang berkumpul bersedia di Turkey.


27) Jadi jelas disini, di dunia sekarang 3 kuasa besar inilah yang sedang bermain catur. Jika ISIS itu buah catur, Syria itu papan catur. Mereka ini pula pemain Catur. Namun permainan ini dimainkan oleh 3 orang pemain.


28) Sama-sama kita saksikan apa yang akan berlaku seterusnya. Pertembungan Israel-Us led NATO vs Rusia led BRICS vs Turkey Neo Uthmaniyah.


Itulah sedikit sebanyak yang perlu kita tahu buat masa ini tentang apa yang berlaku di dunia. Sudah pastinya analisis ini bukanlah sempurna namun terdapat banyak lagi yang boleh kita ambil kira dan kaji. Sekadar perkongsian. Semoga bermanfaat.


Wan Mohd Juaini Najmi Bin Nawawi,

Analyst at IRIS Institute,
Member of FOCUS Community.

Tuesday, February 23, 2016

Dah 8 tahun

Assalamualaikum blogger. Semoga semuanya sentiasa berada di dalam keadaan sihat dan diredhai Allah. Post kali ni admin nak cerita pasal blog najminawawi ni. Pejam celik, pejam celik. Dari 2009, 2010, 2011 sampai la tahun ni 2016. Alhamdulillah blog ni sebenarnya dah tua. Dah 8 tahun kot.

Dari awal penubuhan blog ini di bilik komputer mckk pada 2009, admin yang pada ketika itu diajar untuk buat blog. Masa tu, masih blur blur lagi dengan dunia maya ni. Pilih template dan sebagainya. Akhirnya blog ini berjaya dibuat. Tapi time tu, macam lawak je. Sebab tak kemas dan tak matang, template pun guna yang sedia ada. Sampailah tahun 2010.

Apa yang berlaku pada 2010? Sahabat admin, naim dia tolong ubah dan upgrade sikit blog ni agar nampak lebih simple dan elegant. Haha. Tak tahulah bagi korang macam mana. Anyway thanks naim. Sampai hari ni, masih guna lagi template black hang ni.

Life memang busy, dan admin perasan, makin ramai kawan-kawan blogger admin meninggalkan blog masing-masing. Depa dah taknak berblogging. Jika dulu, setiap post admin pasti ramai kawan kawan komen. Tapi hari ini, era blog bagaikan sudah pupus. Kawan kawan blogger admin pun kebanyakannya dah tak main blog. Rasa macam ditinggalkan sendirian di sini. Hihi.

Tapi entah mana datang rasa setia, rasa seronok, admin tetap terus menulis di blog ini. Bila ada masa terluang. InsyaAllah blog ini tidak akan ditinggalkan bersawang macam tu je. Hari ini, kalau admin tengok balik post-post lama lama, mesti akan ketawa dan tersenyum sendiri. Kenapa?

Entahlah, blog ni sebenarnya sedikit sebanyak dah jadi macam diari macam tu. Kisah hidup, pengalaman dan macam-macam. Yelah 8 tahun lepas, penulisan admin pun macam kebudak-budakkan. Ada smiley. Muka frog bagai. Haha.

Oklah. Cukuplah setakat tu admin update kali ni. Oh. Gambar ni admin dan zaujah jalan-jalan dekat Bangalore, India. And insyaAllah admin dah nak exam block 2. Doakan admin dapat jawab exam dengan jayanya, seterusnya lepas second year MBBS di Manipal University ini.

Till then, assalamualaikum.


Friday, January 1, 2016

Turki cabar Israel


President Turki yakni Tayyip Erdogan berjumpa dengan Khaled Meshaal semalam di Istanbul. Khaled Meshaal ialah ketua kepada pasukan tentera Hamas yang menjaga perairan dan mengawal sempadan Gaza. Tujuan perjumpaan ialah untuk berbincang tentang perkembangan dan perancangan terkini masalah yang dihadapi rantau itu. Hal ini jelas menimbulkan kemarahan Israel yang ingin menyekat perkembangan Hamas di Turki.

Hubungan baik antara Israel dan Turki sebenarnya telah lama berakhir yakni pada tahun 2010, apabila pasukan tentera Israel telah membunuh 10 orang aktivis Turki yang berada di atas kapal Mavi Marmara 5 tahun lepas. Kapal ini pada ketika itu sedang menghantar bantuan terhadap penduduk Gaza dan mereka cuba melepasi halangan yang dilakukan oleh tentera laut Israel.

Turki yang meminta Israel agar mengakui kesilapan dan meminta maaf, serta membayar pampasan tidak diendahkan Israel pada ketika itu. Malah Israel turut tidak membenarkan kepulangan, Saleh al-Anruori, seorang kepimpinan di dalam Hamas yang kini berada di Turki.

UK serang Syria

Serangan udara UK : Kesilapan Besar


1) Apa yang berlaku di Syria tidak mempunyai apa-apa perkaitan secara langsung dengan UK. Tindakan ini hanyalah umpama memberi sokongan kepada rakan-rakan seperti France dan US. Dalam erti kata lain, ianya ialah sebuah tindakan yang tidak bermotif dan tidak jujur.

2) Berdasarkan fakta dan kajian, Assad telah membunuh hampir 250 000 rakyat Syria. Apakah kedatangan UK seakan-akan mahu menyambung operasi pembunuhan secara besar-besaran terhadap rakyat Syria. Siapakah yang untung jika UK menyerang Syria? Tidak lain dan tidak bukan, Assad bakal meraih keuntungan dan kemenangan yang lebih besar.

3) Lucunya, apabila kita menyedari bahawa pada 4 Oktober yang lepas, Cameron menyalahkan tindakan Rusia yang mengebom Syria dengan alasan bahawa tindakan itu akan hanya meningkatkan kemusnahan dan mengeruhkan keadaan. Namun tindakan UK untuk campur tangan hari ini, bagaikan melupakan apa yang mereka pernah katakan pada Rusia sebelumnya.

4) Jika di Iraq yang lepas, kedatangan UK dan US dijemput oleh kerajaan sementara Iraq yang dipimpin oleh Haider al-Abadi untuk memerangi ISIS di Iraq. Namun kedatangan UK ke Syria hari ini tidak dijemput oleh sesiapa. UK tidak dijemput oleh Assad dan tidak juga dijemput oleh pihak penentang. Jelas kedatangan UK ke Syria dapat dikatakan sebagai satu kedatangan yang tidak diundang.

5) Katakanlah, jika akhirnya UK berjaya menghapuskan IS di Syria dan mereka berjaya menawan Al-Raqqa. Apakah tindakan seterusnya yang akan diambil oleh tentera Assad? Bagaimana jika Assad pula terus mengambil kesempatan ini untuk terus menghapuskan keseluruhan penentang dan seterusnya bakal menyebabkan peningkatan kematian warga Syria yang tidak bersalah. Apakah tindakan UK sekiranya ini berlaku?

6) Keghairahan Cameron dengan peluru berpandu ‘Brimstone’ yang dikatakan olehnya mampu membawa perubahan yang besar pada perang ini sebenarnya sebuah kesilapan. Kerana hujah Cameron yang mengatakan kehebatan peluru berpandu ini hanya berdasarkan hasil kajian yang sudah lama yakni pada tahun 2011 oleh pihak Libya. Jadi ianya boleh dikatakan bahawa peluru berpandu ini tidak dijamin mampu memberi ketepatan dan keberkesanan seperti yang diwar-warkan.

7) Tidakkah kita melihat bahawa, UK bagaikan mempunyai niat untuk mengadakan uji kaji peluru berpandu ‘Brimstone’ di bumi Syria. Ianya bagai mengambil kesempatan terhadap konflik ini dan seterusnya meraih keuntungan bagi menguji sistem persenjataan mereka. Ini satu jenayah perang dunia yang besar.


8) Apakah tindakan UK ke atas Syria ini akan menjamin keselamatan UK? Sudah pasti ianya tidak benar. Tindakan ini bagaikan mencurah minyak di api yang sedang membara. UK bakal menjadi sasaran untuk serangan pengganas seterusnya bakal membahayakan rakyat UK itu sendiri. Tidak dilupakan dengan bilangan kecil pengikut ISIS yang sudah berada di UK. Sudah pasti mereka akan membalas serangan yang dilakukan dengan siri-siri tragedi berdarah di UK pula selepas ini. Melihat serangan jet Tornado milik UK menghentam Al-Raqqa pasti membuat mereka tidak senang duduk.

9) Tindakan ini hanyalah sebuah hipokrasi yang ditunjukkan UK. Pengeboman tidak akan mengakhiri perang. Hal ini kita dapat saksikan sepanjang sejarah perang dunia. Jerman sudah pun mencubanya di dalam perang dunia ke dua, dan UK bertindak balas dengan tindakan pengeboman yang sama di Dresden. Namun tindakan ini tidak menhentikan perang. Begitu juga jika kita lihat pengeboman US terhadap Afghanistan dan Iraq yang sudah berdekad. Namun apakah mereka berjaya? Tidak. Bahkan Taliban masih kukuh dan Iraq masih di dalam huru-hara.

10) Rakyat Syria yang tidak bersalah akan menghadapi nasib yang paling teruk. Ketahuilah bahawa ISIS bukan sebuah tentera yang tidak cerdik. Sekiranya Raqqa dibom, sudah pasti mereka akan melarikan diri dan bersembunyi di bawah terowong-terowong atau bergerak ke kawasan yang mempunyai ramai orang awam. Pengeboman ialah satu idea yang tidak boleh dipakai dalam realiti perang ini. Tidak akan berjaya. Ini logic.  Tambahan ISIS memang sudah lama mempunyai terowong-terowong bawah tanah.

11) Kebanyakan ahli pakar perang sudah bersepakat bahawa strategi ini tidak akan berjaya. Mereka mengatakan bahawa semua serangan undara tidak akan berjaya melainkan melalui serangan darat. Jadi mengapa Cameron masih takut dan tidak berani untuk menghantar tentera daratnya? Jika dia benar-benar jujur mahu menghapus ISIS, tindakan menghantar tentera darat ialah penyelesaian terbaik. Tindakan serangan udara hanya membunuh orang awam yang tidak bersalah dan menguntungkan ISIS.

12) Jika hendak dibandingkan berdasarkan statistic angka yang terkorban akibat ISIS ialah jauh lebih sedikit berbanding yang terkorban angkara Assad. Ketahuilah bahawa tentera Assad telah membunuh lebih ramai orang awam! Namun apakah UK tidak melihat fakta ini?


Russia dan China vs US

Apakah mampu untuk China dan Russia menjalinkan kerjasama dan seterusnya membentuk “World New Order”.

Article ini membincangkan halangan yang dihadapi oleh China dan Russia untuk menjalinkan kerjasama disebalik hubungan baik yang cuba dibina mereka bagi berhadapan dengan pengaruh US. Apakah mampu untuk Russia dan China mendapat kata sepakat dan seterusnya menerajui dunia dengan ‘world new order’.

1) Misi yang berlainan.


     Kedua-dua negara ini diketuai oleh president yang mempunyai aspirasi dan semangat yang tinggi untuk membawa kembali kejayaan kepada negara masing-masing. President Xi Jingping dari China dan juga President Putin dari Russia. President Xi dengan polisi asing yang mengukuhkan kedudukan negara China di rantau Laut China Selatan meskipun berhadapan dengan Jepun dan negara-negara lain di Selatan Asia. Manakala president Putin pula lantang dan bertindak tegas dengan keadaan di Crimea dan juga di timur Ukraine. Hakikatnya kedua-dua president ini mempercayai, negara mereka tidak diadili dengan baik di masa lampau dan mereka tidak selesa dengan keadaan dunia yang semasa.

      Namun, kesamaan ini tidaklah meletakkan kedua-dua pemimpin ini di dalam kedudukan yang selesa untuk berkerjasama. Meskipun mereka tidak senang dengan pentadbiran dunia barat yang diketuai oleh America, namun mereka tidak berkongsi matlamat yang sama apabila melihat dari aspek ‘new world order’.

      Kita dapat membuktikan ini apabila Beijing tidak tunduk kepada Moscow semasa perang dingin meskipun kedua-dua negara ini ialah negara komunis. Russia yang sering berhadapan masalah besar dengan ekonomi disebabkan sekatan dari negara barat setelah krisis di Ukraine membuatkan mereka terdesak untuk memperoleh hubungan diplomatik dari China. Mereka memerlukan sokongan diplomatik dari China. Walaubagaimanapun, bukanlah bantuan ekonomi yang diharapkan oleh Russia. Dalam masa yang sama, China pula berhadapan dengan masalah dalaman seperti di Xinjiang dan Russia di Chehnya. Bahkan, masalah China dengan Taiwan, Xinjiang dan Tibet pasti membuatkan Russia berada di dalam kedudukan yang tidak selesa. Meskipun kedua-dua pemimpin ini mampu tidur sebantal, namun mimpi mereka adalah sebuah mimpi yang berbeza antara satu sama lain.

2) Perdagangan luar yang tidak stabil


      Hal ini mudah untuk dilihat jika kita memahami struktur perdagangan kedua-dua negara ini terlebih dahulu. Tidak dinafikan wujud hubungan baik perdagangan di antara kedua-dua negara ini, namun secara zahirnya hubungan ini tetap berhadapan dengan masalah ketidakstabilan perdagangan. Pertama sekali kita harus memahami bahawa China dan Russia tidak stabil dalam perdagangan yang melibatkan minyak, gas, dan juga persenjataan. Russia memiliki EU sebagai rakan perdagangan nombor satu mereka. Sebaliknya China memiliki US sebagai nombor satu dalam rakan perdagangan utama mereka. Meskipun China berada di kedudukan nombor dua sebagai rakan perdagangan buat Russia, namun bagi China, Russia terletak pada tangga ke-8 untuk kepentingan perdagangan mereka. Itupun hanya 2% dari keseluruhan perdagangan negara China. Kesimpulan mudah yang boleh kita buat ialah, China tidak boleh mengorbankan US dalam perdagangan manakala Russia pula mungkin sukar untuk melepaskan Europe meskipun China berada di tempat ke-2.

        Penting juga untuk kita ketahui perjanjian tenaga diantara China dan Russia bukanlah berada di dalam keadaan yang baik. Sekatan yang dibuat barat terhadap Russia telah memaksa Russia untuk melindungi sumber tenaga mereka. Mereka terpaksa melindungi sumber tenaga mereka meskipun mereka sudah mempunyai perjanjian dengan negara China. Hal ini membuatkan China di dalam keadaan kekurangan bekalan tenaga. China mengambil langkah untuk menjalankan kerjasama ekonomi dengan negara Asia Tengah. Manakala Russia cuba memperluaskan sumber hasil tenaga mereka dengan menjalankan kerjasama ekonomi dengan negara-negara Asia seperti Jepun, India, Mongolia, South Korea dan juga Vietnam. Hal ini secara tindak langsung membuatkan hubungan Russia dan China menjadi bertambah keruh. Contohnya perjanjian tenaga antara Russia dan Vietnam di Laut China Selatan, dimana China menuntut hak ke atas perairan itu. Hal ini secara tidak langsung dianggap sebagai ‘stab in the back’ oleh beberapa analisis dari China.

3) Identiti diri


       China dikenali sebagai kuasa besar Asia. Manakala Russia suka untuk dikenali sebagai kuasa besar Eropah. Meskipun sedemikian, sejak kebelakangan ini Russia seakan-akan meluaskan pengaruhnya di rantau asia. Tidak dilupakan, kedua-dua negara ini sudah berhadapan dengan sejarah yang perit dan berdarah. Setelah perang dingin, Russia dan China cuba menggapai kerjasama untuk mempertahankan diri mereka dari U.S.. Pada akhir 1990 China dan Russia bekerjasama dengan menubuhkan hubungan baik diantara mereka dan pada waktu yang sama U.S. pula mengembangkan sistem unipolar mereka. Walaubagaimana sekalipun, kerjasama ini hanya dilihat sebagai satu strategi atau simbolik semata-mata dimana hakikatnya kedua-dua negara ini cuba untuk berbaik dengan U.S. meskipun mereka berazam untuk menjauhi U.S.. Kesimpulannya, perjanjian ini hanya menjadi alat untuk kedua-dua negara ini mendapat perhatian dari U.S. setelah perang dingin berakhir.

China dan Russia kekal sebagai dua negara yang bersaing, bukan sebagai negara-negara yang bekerjasama. Sebagai kuasa yang kian meningkat, China semakin mendapat pengaruh dunia manakala Russia pula kehilangan pengaruh mereka. Hal ini jelas dibuktikan pada APEC dan G20 yang berlangsung baru ini pada tahun 2014. Meskipun kedua-dua negara mempunyai masalah dengan barat buat masa ini, namun pasti ketegangan akan wujud diantara mereka satu hari nanti. Hari ini kita dapat lihat kedua-dua negara ini sudah mula kelihatan tidak senang dengan Shanghai Cooperation Organization (SCO) dimana mereka berhadapan dengan persaingan di Asia Tengah.

Apakah masih ada harapan untuk Russia dan China membentuk kerjasama dan seterusnya mengubah ‘World Order’?

Dengan tekanan berterusan dari barat, boleh dikatakan menjadi ‘catalyst’ yang mempercepatkan hubungan baik antara dua negara ini meskipun terdapat banyak perkara yang menghalang mereka. Kerjasama Russia-China kian bertambah baik dari hari ke hari. Hubungan Russia-China adalah yang terbaik jika hendak dibandingkan dengan hubungan luar yang lain seperti, hubungan China-South Korea, dan Japan-India. Perkembangan kerjasama diantara dua negara ini atas factor tertentu seperti tekanan yang kian hebat dari krisis di Ukraine dan juga pengaruh barat yang diketuai oleh U.S.. Secara tidak langsung kerjasama ini menjadi satu perkara yang digeruni oleh U.S.. Russia dan China menjalinkan kerjasama di dalam perkembangan politik, ketenteraan, tenaga, perlaburan, dan juga bidang technical. Pada saat ini jumlah perdagangan diantara kedua-dua negara telah mencecah $ 100 bilion dan dijangka akan berganda di dalam 5 tahun yang mendatang.

Pada bulan 5 tahun ini dijangkakan Russia akan menghadiri Asian Infrastructure Investment Bank. Perkara ini jelas membuktikan bahawa Vladimir Putin merancang untuk mengukuhkan kerjasama dengan negara-negara di rantau asia. Russia dan China telah mencapai persetujuan di mana, Russia bersetuju untuk membekalkan China dengan Russian SU-35 fighters. Tambahan pula, ketua bagi kedua-dua negara ini telah merancang untuk mengadakan latihan ketenteraan tentera laut (joint naval exercises) di Laut Hitam. Hal ini akan dibincangkan di dalam perjumpaan yang mendatang.

Kesimpulannya, Moscow dan Beijing cuba mengorak langkah dan meletakkan buah catur di tempat yang betul untuk berhadapan dengan U.S. di dalam era perang dingin yang baru. Apakah China-Russia mampu memnggantikan U.S. dan seterusnya menjadi ‘world new order’.



Ranking : Terrorist Paling Ganas

No 1 : Israel

a) Syria

Kita perlu faham, meskipun Israel mengatakan bahawa mereka tidak terlibat dengan dengan perang Syria, namun ketahuilah mereka sebenarnya sangat menyokong ISIS. Atau kita boleh katakan, bahawa merekalah sebenarnya ISIS. Ini diakui oleh menteri pertahanan Israel itu sendiri yakni Moshe Ya’alon. Sejak permulaan perang Syria lagi, Israel sendiri telah banyak membantu ISIS dalam aktiviti pengeboman. Malah Israel berterusan membantu ISIS dari segi persenjataan, data dan juga perubatan. Hal ini terbukti apabila Israel telah merawat lebih 1,000 orang militant ISIS di hospital milik Israel. Hal ini tidak lain dan tidak bukan, Israel mahu memastikan perang di Syria berterusan dan berpanjangan sehingga objektif mereka tercapai.

Israel ialah sebuah negara yang mempunyai perancangan masa hadapan untuk mewujudkan sebuah wilayah Israel Raya yang luas atau lebih dikenali sebagai perancangan untuk mewujudkan ‘The Greater Israel’, sebuah wilayah yang meliputi dari Egypt hingga ke Euphrates yang turut termasuk di dalamnya negara-negara seperti Syria, Iraq, Saudi Arabia dan Lubnan. Dalam sebuah erti kata yang lain, kalau kita teliti perang-perang yang berlaku di dunia sekarang, sejak perang di Iraq, perang di Lubnan, perang Yamen, perang di Syria, dan lain-lain. Maka tidak syak lagi bahawa perang-perang ini mempunyai perkaitan secara langsung dengan perancangan Israel untuk merealisasikan idea ‘The Greater Israel’.

US sebenarnya hanyalah boneka yang digunakan Israel untuk memecahbelah kawasan-kawasan yang meliputi daerah yang dikehendaki Israel. Israel juga menggunakan ISIS sebagai ‘kambing hitam’ untuk membolehkan campurtangan kuasa besar dunia di kawasan yang menjadi sasaran Israel. Dalam erti kata lain, untuk membolehkan Israel menguasai kawasan-kawasan ini, mereka terlebih dahulu perlu memastikan kawasan ini lemah dan tidak dapat bertahan sendiri. Hal ini jelas dengan pemecahan kawasan-kawasan target Israel ini kepada beberapa daerah kecil dan seterusnya dilemahkan. Dalam bahasa kajian geopolitik,kita menyebutnya sebagai  sebuah proses ‘balcanization’.

Cukuplah melihat di Palestine, bagaimana israel bermula dari sebuah kawasan yang kecil sehingga menjadi sebuah kawasan yang cukup luas seperti yang terdapat pada hari ini. Bumi hijau Palestine dirampas oleh Israel dan tindakan ini mendapat sokongan kuasa besar dunia yang lain. Ini menjadi bukti kepada perancangan Israel untuk terus menjayakan ‘The Greater Israel’.

Iraq turut menjadi sasaran utama Israel kerana kawasan ini adalah cabaran terbesar buat mereka. Menguasai Iraq menjadi perkara asas dan keutamaan  dalam menjayakan projek ini. Demikianlah yang berlaku apabila wujudnya puak Kurdish, Syiah dan Sunni yang berpecah belah di Iraq. Ini telah kita saksikan, dan hari ini kita sedang menyaksikan Syria menjadi sasaran seterusnya.

Secara keseluruhannya, kerosakkan di Syria dan Iraq ialah sebahagian dari perancangan Israel. Badan kajian dan perancangan Israel bekerjasama dengan US, Saudi Arabiya dan NATO, secara keseluruhannya untuk menentang ISIS kononnya. Hal ini tidak lain dan tidak bukan hanya untuk memusnahkan Syria dan Iraq dari sebuah negara kepada beberapa kawasan kecil. Sudah pastilah, jika hendak berhujah panjang tentang The greater Israel memerlukan sebuah pembentangan yang lain pula. Apa yang jelas sekarang ialah, kekacauan dan perang yang berlaku di dunia sekarang semuanya berpunca dari Israel dan perancangannya yang terancang untuk memusnahkan dan menghapuskan umat islam secara total. Tidak disangkal lagi, Israel layak untuk mendapat tempat pertama di dalam rangking ‘terrorist paling ganas’.

b) Gaza

Berdasarkan bancian yang dibuat oleh ‘Palestinian Centre of Human Right’ seramai 1,500 orang rakyat Gaza telah dibunuh sejak tahun 2008 dan dari jumlah ini seramai 950 orang ialah orang awam. Pada bulan 10 tahun 2015 ini sahaja bilangan yang terbunuh ialah seramai 68 orang. Pelbagai cara kotor digunakan zionist untuk dijadikan alasan kenapa pembunuhan perlu dilakukan. Kita perlu faham, apa yang berlaku di Gaza tidak sama situasinya dengan apa yang berlaku di negara lain. Perang di tempat lain ialah perang antara senjata dan senjata, namun di Gaza ianya adalah perang diantara senjata dengan mereka tanpa senjata yakni rakyat Gaza itu sendiri. Ini bukan perang, tapi ini ialah sebuah penindasan.  Pembunuhan yang dijalankan tidak bermotif dan hanyalah bertujuan untuk menghapus rakyat Gaza sedikit demi sedikit tanpa disedari dunia.

No 2 : United State of America

a) Iraq

Sekurang-kurangnya seramai 2,000,000 orang telah mati sejak 11 september 2001. Walaubagaimanapun, statistik ini dikatakan tidak tepat, kerana bilangan yang sebenar jauh lebih besar dan dijangkakan mencecah 2,500,000 berdasarkan kajian yang dibuat oleh ‘Iraq Body Count’.  Ketahuilah hampir 60% dari bilangan ini ialah kanak-kanak. Daripada bilangan keseluruhan itu juga, dikatakan seramai 1,700,000 ialah orang awam.

Contohnya bilangan kematian yang dicatatkan di Najaf diumumkan oleh media barat sebanyak 1,345 orang. Kebenarannya ialah 40,000 orang.  Hal ini cuba disembunyikan oleh media barat. Banyak bukti kajian dapat kita dapati dari mana-mana ‘death pool’ yang bebas tidak terikat dengan permainan media barat yang telah membuktikan perkara ini.

Sudah berapa ramai muslim yang dibunuh US sejak 30 tahun yang lalu, dan berapa banyak bilangan rakyat US yang dibunuh muslim? Ironinya, muslim dikatakan sebagai terrorist, sedangkan terrorist yang sebenar ialah US itu sendiri.

Malah, berdasarkan sebuah statistik, hampir sejumlah 10,000 rakyat Iraq dibunuh setiap bulan. Bilangan ini dikeluarkan oleh ‘Censored Project’ sebuah badan kajian milik US sendiri.
US tidak berhenti setakat itu, berdasarkan sebuah kajian yang dibuat oleh seorang professor di University of Manitoba, US telah menggunakan cara yang sangat keji untuk membunuh keseluruhan umat islam di Iraq secara perlahan-lahan melalui kerosakkan dan meracunkan sistem bekalan air ke seluruh Iraq. Sebuah kajian telah dijalankan, dan ianya terbukti benar. Hal ini akan menyebabkan penyebaran penyakit dan seterusnya menyebabkan epidemic ke tahap bahaya ke seluruh bumi Iraq. Dijangka akan menghapuskan sejumlah besar rakyat Iraq itu sendiri.

Secara keseluruhannya US telah membunuh hampir 2,500,000 orang Iraq sejak 1991 hingga 2003. Dari 2003 hingga sekarang pula, bilangan yang tercatat ialah sebanyak 1,000,000 dan ‘still counting’.

b) Afghanistan

Di bumi Afghanistan, seramai 3,000,000 rakyat Afghanistan telah mati sejak 2001. Dari bilangan itu, sebanyak 900,000 ialah kanak-kanak di bawah usia 5 tahun. Perang di Afghanistan telah bermula sebelum perang di Iraq. Pada zaman kita masih belum memiliki fb atau laman sosial seperti hari ini untuk mengetahui perihal yang sebenar. US telah lama berkerjasama dengan Taliban baik dari segi persenjataan, perubatan dan logistic. US sendiri bertanggungjawab terhadap kehancuran bumi Afghanistan. Seramai 2,000,000 orang awam telah terbunuh sejak permulaan awal perang. Malah berdasarkan kajian yang dibuat oleh ‘Global Avoidable Mortality’ milik US, dijangkakan seramai 4,500,000 hingga 5,000,000 rakyat Iraq telah dijangkakan terkorban di bumi Afghanistan. Ini bukan lagi perang, tapi ini ialah sebuah pembunuhan beramai-ramai yang dijalankan oleh US tanpa belas kasihan terhadap rakyat Afghanistan.

c) Jepun

Pristiwa Pengeboman Hiroshima dan Nagasaki adalah sebuah sejarah kelam peperangan yang terjadi di dunia ini. Serangan bom atom menggegarkan bumi Jepun dan mengakibatkan korban yang begitu ramai dikedua-dua kota tersebut. Bahkan kesan yang ditimbulkan setelah serangan itu adalah penderitaan berpanjangan dari generasi ke generasi akibat radiasi kimia.

Bom Atom yang jatuh di Kota Hiroshima dan Nagasaki terjadi pada 6 Ogos 1945, yang terjadi saat Perang Dunia II dimana dilakukan oleh pihak sekutu Amerika dengan alasan untuk menjatuhkan angkatan perang Jepun. Bom atom itu telah membunuh seramai 140,000 orang di Hiroshima dan 80,000 di Nagasaki pada akhir tahun 1945. Kesan radioaktif mencapai 20 km dari lokasi jatuhnya bom tersebut dan membunuh lebih ramai orang lagi. Dijangkakan telah membunuh seramai 250,00 orang Jepun secara keseluruhannya.

d) 9/11

Bangunan berkembar milik US yang dihentam kapal terbang ialah sebuah penipuan yang besar. US sanggup melakukan keganasan di negara sendiri demi merealisasikan impian dan perancangan untuk menjajah bumi arab. Secara hakikatnya, peristiwa ini tidak boleh berlaku melainkan disebabkan kegagalan sistem pertahanan US itu sendiri. Hampir semua badan penyiasatan bebas, membuat kata putus bahawa insiden ini ialah sebuah penipuan. Ini bukan lagi teori dan ini sudah menjadi fakta. Bahkan selepas kejadian, ramai kakitangan tentera US dinaikkan pangkat, dan president sendiri dipuji, sedangkan negara sedang berada di dalam keadaan paling teruk dalam sejarah pertahanan US. Ketahuilah kejadian ini tidak akan berlaku, melainkan oleh tangan-tangan US sendiri.

Seramai 2,996 orang terkorban, dan 6,000 lebih yang lain dilaporkan cerdera. Tidak dilupakan serangan di Pentagon yang turut didalangi oleh US sendiri dikatakan telah mengorbankan hampir 125 orang. Lihatlah bagaimana kejamnya US sehingga sanggup mengorbankan rakyat sendiri. Maka tidak dinafikan lagi, memang layak untuk kita tempatkan US di kedudukan no 2 di dalam rangking ‘terrorist paling ganas’.

No 3 : Bako Haram

Bako Haram telah dikatakan sebagai sebuah pertubuhan terrorist paling mengancam pada tahun 2014, dan mereka telah membunuh hampir 6,700 orang dan menyebabkan kecerderaan teruk pada hampir 1,742 orang. Sebanyak 453 kejadian telah dilaporkan yang melibatkan pengganas Bako Haram ini. Lokasi kejadian keganasan yang melibatkan Bako Haram kebanyakannya berlaku di Cameroon, Chad dan juga Nigeria. Bako Haram di bawah pimpinan Abu Bakar Shekau menyatakan perang dengan kerajaan Nigeria dan juga US. Bako haram menuntut untuk mebina sebuah negara yang memecahkan utara Nigeria kepada Christian dan selatan Nigeria kepada muslim.

Meskipun Bako Haram berada di tempat ketiga terrorist paling ganas, namun dunia seakan-akan lupa akan apa yang berlaku di Nigeria. Hal ini kerana, Nigeria tidak terlibat secara langsung dengan perancangan Israel raya yang diperkatakan sebelum ini. Dalam erti kata yang lain, Nigeria tidak mempunyai apa-apa kepentingan terhadap terrorist no 1 dunia itu yakni Israel.

Bako Haram turut menjalinkan kerjasama denga al-Qa’ida in the Islamic Maghreb (AQIM) dan juga sedang mula mencari peluang untuk berkerjasama dengan ISIL. Untuk makluman pembaca, pada bulan tiga tahun ini (2015), Bako Haram telah menyuarakan, bahawa mereka berjanji untuk meletakkan sokongan dan mengikut ISIL di bawah pimpinan al-Baghdadi, sebagai kalifah. Dalam erti kata yang lain, Bako Haram sendiri telah menjeratkan diri mereka untuk mengikut jejak telunjuk ISIL dibawah permainan Israel. Terperangkap di bawah perangkap samar perang permikiran yang dipermainkan Israel.

Bako Haram telah membunuh hampir 530 orang di Cameroon dan 6 orang di Chad. Mengejutkan, pada tahun 2015, Bako Haram telah menyerang sebuah hospital di Chad dan telah membunuh seramai 60 orang. Kebanyakan serangan yang dilakukan oleh Bako Haram ialah dengan menggunakan machine gun terutama apabila dilihat pada peristiwa di Baga. Peristiwa ini telah mencatatkan kematian  seramai 2,000 orang.

No 4 : ISIL

ISIL ialah sebuah badan pengganas yang dikenali ramai buat masa ini. Digelar dengan pelbagai nama seperti IS, ISIS, Daesh dan sebagainya. Namun ISIL berada di kedudukan ke 4 senarai ini, kerana jumlah kematian dan kerosakan yang dibuat mereka sebenarnya lebih sedikit dari yang disebabkan oleh Bako Haram. Seperti yang kita sudah maklum, ISIL ialah sebuah organisasi ciptaan Israel.
Sebanyak 1071 kejadian serangan telah direkod sejak awal penubuhannya. Manakala bilangan kematian yang telah dibuat ISIL ialah seramai 6,073 dan melibatkan 5,799 bilangan mereka yang cedera. ISIL banyak melakukan serangan di negara Egypt, Iraq, Lubnan, Turkey dan hari ini kita dapat lihat banyak di bumi Syria. Untuk makluman pembaca, ISIL tidak mempunyai apa-apa hubungan dengan al-Qa’ida kerana al-Qa’ida berpendapat bahawa ISIL terlalu banyak membunuh orang awam dan tidak selari dengan perjuangan al-Qa’ida. ISIL ingin menubuhkan sebuah wilayah yang luas sekaligus menghidupkan sistem khalifah yang berlandaskan kefahaman mereka. Ironinya, kawasan yang dituntut ISIL ialah kawasan dibawah perancangan yang dituntut oleh Israel untuk menjayakan ‘The Greater Israel’.

Pada tahun 2014, ISIL telah membunuh hampir 5,000 orang. 90% darinya berlaku di Iraq terutama di negeri-negeri seperti Nineveh, Al- Anbar, Baghdad dan lain-lain. Selebihnya ialah di Syria yakni sebanyak 615 kematian. Pelik bukan?  Apa yang berlaku hari ini, bagaikan Syria ialah masalah terbesar, hakikatnya keganasan ISIL di Syria tidaklah sebanyak atau seteruk seperti yang belaku atas perbuatan Bako Haram di Nigeria. Inilah realiti yang perlu kita fahami, agar tidak lagi tertipu, dan tengelam dalam mimpi.

Meskipun setakat ini telah dilaporkan sebanyak 705 pengeboman telah dijalankan ISIL. Namun hampir 40% tidak membawa kepada apa-apa angka kematian. Hal ini terbukti dan tercatat di dalam Global Terrorist Index. Mengikut sebuah kajian yang lain, purata kematian bagi setiap serangan yang melibatkan ISIL ialah sebanyak 13 kematian.

No 5 : Taliban

Taliban telah diasaskan pada tahun 1994, dan menguasai Afghanistan pada tahun 1996 hingga tahun 2001 yang akhirnya menyaksikan mereka dikalahkan oleh pengganas no 2 dunia yakni US. Hari ini mereka telah bergerak dibawah sebuah organisasi baru yang lebih kita kenali sebagai Neo-Taliban yang menentang NATO dan juga pemerintahan Karsai.

Sejak awal penubuhannya, Taliban telah membunuh seramai 3,477 orang dalam sebanyak 891 serangan. Sejumlah 3,310 yang lainnya pula cedera. Taliban menyerang di Afghanistan dan juga Pakistan. Taliban telah membunuh paling ramai orang pada tahun 2014. Taliban menyasarkan kawasan-kawasan pembangunan kerajaan dan juga orang-orang awam yang berpengaruh. Pada 2014 juga, sebuah rombongan British di Kabul diserang, hal ini telah menyebabkan sebanyak 6 kematian.
48% daripada serangan, dilakukan dengan bahan letupan dari jarak jauh. Sebaliknya hanya 12% serangan dibuat dalam bentuk pengebom berani mati, yang meletupkan diri sendiri. Serangan bersenjata pula ialah sebanyak 23%. Selebihnya, lain-lain cara serangan turut diperaktikkan.

Kebanyakan serangan juga menyasarkan balai polis dan juga ‘checkpoint’ pegawal keselamatan.
Taliban turut melebarkan sayapnya di bumi Pakistan, yang dipanggil sebagai, Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), atau secara mudahnya kita panggil sebagai ‘Taliban Pakistan’. Mereka telah membunuh seramai 543 orang pada tahun 2014. Pada tahun sebelumnya, yakni 2013, bilangan yang terbunuh ialah lebih sedikit iaitu seramai 618 orang. Pada bulan 7, 2015, akhirnya ketua mereka Malik Ishaq telah dibunuh oleh polis Pakistan.

No 6 : Fulani Militants

Sebanyak 154 kejadian telah direkodkan. Sepanjang kejadian yang berlaku, telah terdapat seramai 1,229 angka korban yang tercatat dan seramai 395 orang dilaporkan cedera. Fulani Militant menyerang kawasan-kawasan di Central African Republic (CAR) dan juga Nigeria. Fulani Milillitant menggunakan machine gun dalam kebanyakan siri serangan yang dilakukan mereka. Dari 2010 hinggan 2013 sahaja, Fulani Millitant telah membunuh seramai 80 orang. Namun pada 2014, jumlah korban telah meniningkat hampir 3 kali ganda. Kebanyakan serangan dilaporkan berlaku di dalam 6 negeri daripada 36 negeri yang berada di Nigeria. Ini menunjukkan pola serangan Fulani Militant tidak meluas seperti Bako Haram.

Hampir 92% dari serangan yang berlaku melibatkan orang awam. Dari keseluruan kematian pula, dikatakan sebanyak 82% ialah orang awam dan kebanyakan daripadanya ialah kanak-kanak.  Pada tahun 2014, Fulani Militant pernah berperang dengan sebuah kumpulan yang menggabungkan 3 puak yang berlain yang akhirnya menyebabkan sebanyak 712 kematian. Puak ini ialah, puak Eggon, Jukun dan juga TIV. Gabungan tiga puak ini sebenarnya mewakili agama Christian. Hal ini telah membuatkan conflict agama antara muslim dan christian di kawasan yang terlibat.



Malaysia vs ISIS

Malaysia vs Islamic State

Malaysia melihat kepentingan supaya dunia dan khususnya ASEAN untuk memahami dan mula bertindak menentang bahaya yang dibawa oleh Islamis State (IS). Malaysia juga mengklasifikasi IS sebagai sebuah organisasi pengganas yang amat berbahaya dan dianggap sebagai cabaran paling sukar untuk masyarakat dunia hadapi. IS dilihat sebagai sebuah badan pengganas yang mendapat sokongan yang cukup luas, melebihi apa yang pernah dimiliki Al-Qaeda.

Kebolehan merekrut ahli yang begitu ramai dari lebih 80 buah negara amat membimbangkan Malaysia. Tambahan Malaysia melihat, usaha merekrut ahli ini turut berkembang luas di rantau asia.
Malaysia mengambil langkah menyeru masyarakat dunia khususnya negara-negara ASEAN untuk memperkasakan kerjasama dalam menghadapi bahaya IS. Sebagai pengerusi ASEAN membuatkan Malaysia mengetuai kerjasama negara-negara ini dalam menghadapi ancama IS. Indonesia dan Myanmar menyatakan sokongan pada cadangan ini dan seterusnya bersetuju untuk berkongsi maklumat yang berkaitan bagi mengukuhkan kerjasama di rantau ini.

Pada bulan 10 tahun ini, Malaysia akan menganjurkan ASEAN Special Ministerial Meeting on radicalism and extremism, untuk membincangkan cara dan langkah untuk menghadapi isu ini secara keseluruhan.

A) Kemenangan pertama

Kemenangan yang dimaksudkan ialah apabila Malaysia berjaya menyekat ruang untuk IS merekrut rakyat Malaysia dan negara lain yang cuba melalui Malaysia untuk ke Iraq dan Syria. Negara Malaysia bukan lagi sebuah negara yang selamat untuk militan ini mencari dan membawa ahli untuk direkrut.

Ini dibuktikan apabila seorang ahli ISIS di Syria, menggunakan nama Abu Hud, mengeluarkan amaran di dalam website milik ISIS memberi peringatan kepada rekrut dari Indonesia yang berhajat menggunakan transit Malaysia untuk ke Syria atau Iraq untuk mengubah rancangan mereka.
Petikan dari laman web tersebut ;

“If Indonesians ask where they have to go through, please do not give advice to pass through Turkey or any place where they have to transit to Malaysia… It is tantamount to suicide. It is not safe anymore!”

Mereka juga dinasihati untuk tidak membawa apa-apa seperti video, buku atau sticker yang melibatkan ISIS bagi mengelakkan diri dari ditangkap. Kerana kebanyakan rekrut Malaysia dan Indonesia yang ditangkap di Malaysia ialah mereka yang membawa barangan seperti yang tersebut.
Malah, Counter-Terrorism Division of Malaysia turut menjalankan usaha yang berterusan untuk memburu individu yang dikehendaki dari dalam dan luar negara. Langkah ini bagi memastikan Malaysia tidak menjadi sebuah tempat persembunyian dan transit untuk militan.

Namun, masih terdapat beberapa laluan alternatif  untuk ahli rekrut datang ke Iraq dan Syria seperti melalui Brunei, Hong Kong, China dan beberapa negara eropah yang lain.

Malaysia turut dalam proses bagi mengemaskini “New Anti-Terrorism Act” bagi mengukuhkan undang-undang, seterusnya mencegah IS dengan lebih berkesan. Sejak 2014, lebih 90 individu ditahan termasuk sebilangan kecil rakyat Indonesia.

Kemenangan Malaysia dalam mencegah transit rekrut baru ke Iraq dan Syria mebuktikan kesungguhan negara dalam mencegah IS. Apakah IS akan duduk diam?

B) Serangan balas IS

Pada bulan April tahun lepas, kita pernah dikejutkan apabila hampir 70 orang askar negara kita terlibat dengan IS. Hal ini dilaporkan oleh Timbalan Menteri Pertahanan Malaysia di dalam dewan parlimen. Perkara ini tidak dapat dinafikan lagi sebagai sebuah ancaman yang hebat buat negara.
Kerajaan Malaysia menyedari usaha IS untuk menyelinap masuk ke dalam negara dan seterusnya membuat kekacauan dan mengganggu ketenteraman awam. Tentera Malaysia yang ditangkap datang dari tentera laut, udara malahan sebahagian yang masih di dalam akademi tentera.

Melihat ancaman ini, Prevention of Terrorist Act (POTA) kembali mendapat perhatian masyarakat Malaysia. Apa yang pasti, Malaysia akan berusaha sedaya upaya bagi mencegah IS dari melebarkan sayapnya di dalam dan luar negara, terutamanya negara-negara ASEAN.

Malaysia perlu berwaspada akan apa-apa bentuk cubaan untuk mengganggu ketenterama awam. Sebarang usaha masuk dan menyelinap oleh IS dari luar dan dalam negara perlu dicegah dari awal.



Serangan di Paris

1) Serangan darat

Sejak serangan yang berlaku di Paris baru-baru ini, US bagaikan mendapat lampu hijau dari rakyatnya, ahli politik dan juga media untuk melakukan serangan ketenteraan habis-habisan melalui laluan darat. Ahli politik Amerika terus menerus mendesak tindakan ketenteraan secara “ground force”.

Meskipun President U.S. yakni Obama seakan-akan menolak kemungkinan untuk melakukan serangan darat. Namun desakan ini sudah cukup untuk memberikan beliau kedudukan yang selesa untuk melakukan serangan pada bila-bila masa yang dikehendakinya. Beliau menegaskan, agar sebarang pandangan terhadap strategi ketenteraan perlu dibentangkan secara jelas dan terperinci. Beliau tidak menerima sebarang pandangan terhadap strategi ketenteraan yang dikiranya tidak tepat dan tidak berkesan.

Obama juga sedar, dalam masa yang sama beliau perlu memastikan agar sebarang tindakan ketenteraan yang dibuat selepas ini tidak akan menimbulkan kemarahan Rusia yang jelas tidak bersetuju dengan kebanyakan keputusan beliau. Beliau pastinya gerun untuk berhadapan dengan Rusia yang jelas tidak selari dengan permainan politik yang beliau mainkan.

2) Halau perlarian Syria

Seramai 12 gabenor yang mewakili Alabama, Arizona, Arkansas, Florida, Illinois, Indiana, Lousiana, Massachusetts, Michigan, Mississippi, Ohio dan juga Texas mengeluarkan kata sepakat untuk tidak lagi menerima perlarian Syria di kawasan mereka. Bahkan, ada juga dari mereka yang berpendapat untuk mengurung semua perlarian seperti tawanan penjara. Mereka mendesak agar US menutup ruang penerimaan perlarian Syria mulai bulan desember ini. Secara keseluruhannya, mereka mula bangkit menentang “U.S. Refugee Admissions Program”.

Gabenor Texas yang bernama Greg Abbott telah menghantar surat kepada Barrack Obama untuk menolak program perpindahan perlarian Syria. Katanya, ‘Syria sebuah negara yang sangat teruk dan U.S. perlu bertindak menyokong negara eropah yang lain bagi menentang ISIL di Syria.

Malahan Gabenor Massachusetts yakni Charlie Baker juga menyatakan dengan lantang, bahawa dia tidak berminat untuk menerima mana-mana perlarian Syria. Tegasnya, apabila ditanya media. Begitu juga dengan Gabenor Illinois yakni Bruce Rauner yang turut menyatakan sokongan terhadap penolakkan penerimaan perlarian Syria yang kini dianggap sebagai satu ancaman kepada masyarakat.

Tekanan dari gabernor-gabenor ini secara tidak langsung seakan-akan memberi lampu hijau untuk Washington terus menekan umat islam di Syria. Menggunakan ISIS sebagai ‘scapegoat’ untuk terus menerus membantai umat.



Kebangkitan Turki

Kebangkitan Turki : Neo-Uthmaniyah

1) Impian untuk kebangkitan Neo-Uthmaniyah ini bermula pada tahun 1993, apabila president Turkey ketika itu yakni President Turgut Ozal yang mengeluarkan kenyataan dengan penuh yakin, bahawa  21st century ialah milik Turki. Impian besar ini mula menjadi perbualan masyarakat turki pada ketika itu.

2) President Turki yakni Suleyman Demirel pada tahun 1994 turut menyatakan berkenaan idea besar kewujudan ‘Turkish world’ yang bermula dari Laut Adriatik sehingga Tembok Besar China. Hal ini seakan-akan sebuah permulaan awal yang melahirkan semangat yang tinggi untuk membentuk sebuah empayar Neo-Uthmaniyah.

3) Negara Turki mula menukarkan dari ideologi Kebangsaan Turki kepada sebuah pembentukan negara Islam. Hal ini membuka ruang untuk perkembangan wilayah pengaruh Turki di negara-negara islam yang bersempadan dengannya.

4) Sebuah institusi yang bernama ‘Tukic Council’ telah ditubuhkan pada 2009. Instituisi ini merangkumi penglibatan Kazakhstan, Turki, Kyrgyzstan dan Azerbaijan dalam pembentukan sebuah kerjasama ekonomi, budaya, kepentingan politik yang turut termasuk sector pendidikan. Hal ini menunjukkan kesungguhan Turki untuk mula mendapatkan pengaruh di dalam negara muslim post-soviet berkenaan.

5) ‘Arab-Springs’ dan penglibatan kuasa besar dunia di rantau itu secara tidak langsung melemahkan negara-negara islam di rantau itu. Hal ini jelas membuat Turki sedar akan peluang untuk mereka mengisi ruang-ruang kosong bagi menampung kestabilan serantau, seterusnya membawa pengaruh yang lebih besar. Turki sebagai sebuah negara yang masih stabil pasti mampu untuk mempengaruhi negara-negara di rantau itu. Tindakan Turki yang menjaga hubungan baik dengan muslim Syria dan bahagian lain Middle East jelas menunjukkan kesungguhan Turki.

6) Bahkan saat ini, Turki tidak lagi statik dengan kaedah lama yakni sekadar melakukan hubungan diplomasi dengan negara-negara kawasan serantau, namun Turki turut mengembangkan pengaruhnya melalui ketenteraan. Malah, Turki merancang untuk mewujudkan sebuah pangkalan tenteranya di Qatar. Hal ini mendapat perhatian Saudi Arabiya yang mula tidak senang dengan hajat Turki tersebut.

7) US sudah pasti menyedari hal ini, dan mula mengarah Turki untuk menarik kembali tetera Turki di utara Iraq. Bahkan US juga lambat bertindak sebagai salah sebuah negara NATO untuk mempertahankan Turki saat insiden pesawat Rusia yang ditembak jatuh Turki baru-baru ini. Hal ini jelas menunjukkan US tidak lagi selesa dengan kebangkitan Turki.

8) Berdasarkan sebuah kaji selidik yang dibuat di terhadap rakyat Turki, hampir 90% rakyatnya sudah mula menerima idea untuk kebangkitan negara Turki dan mereka boleh berbicara dengan penuh yakin dan bangga akan hal ini. Banyak rakaman video anak muda Turki yang jelas memaparkan sokongan mereka terhadap impian mewujudkan sebuah empayar Neo-Uthmaniyah ini.

9) Apakah Turki Neo-Uthmaniyah ini mampu menghalang The Greater Israel? Satu soalan yang perlu berada di dalam kepala kita semua saat ini. Apakah Turki mampu menggunakan kekuatan musuh sebagai kekuatan sendiri. Sama-sama kita ikuti perkembangannya.


India dilamar US dan China

India dilamar US dan China

Lamaran oleh China kepada India


1) Walaupun kedua-dua negara ini mempunyai persaingan tersendiri dalam politik, namun terdapat beberapa perkembangan yang dapat kita lihat terutama hubungan dua hala antara China dan India. Contohnya, pada bulan Oktober 2013, China dan India telah menandatangani Border Defence Cooperation Agreement (BDCA). Perjanjian ini membicarakan tentang persetujuan untuk mengekalkan keamanan, kestabilan, dan kejujuran antara kedua-dua negara di sepanjang sempadan China dan India. Ia juga merupakan sebuah perjanjian untuk mengukuhkan kerjasama di dalam hal ketenteraan sepanjang garis sempadan kedua-dua negara ini.


2) Pada tahun 2014, China dan India sekali lagi menjalankan kerjasama, apabila mereka menandatangani The Asian Infrastructure Investment Bank (AIIB) bersama 18 negara Asean yang lain. Tujuan kerjasama ini dibuat tidak lain dan tidak bukan ialah untuk menandingi keupayaan World Bank. Bahkan, India telah dilantik untuk mengepalai BRICS Development Bank, yang berpangkalan di Shanghai bersama peruntukan awal sebanyak $50 billion. Pada tahun 2014 juga, Chinese President Xi Jinping telah melawat India pada bulan September, dan lawatan diplomasi ini telah dibalas kembali oleh Indian Prime Minister Naredra Modi selama tiga hari di China.


3) Perbincangan berkenaan new Silk Road Project dan Maritime Silk Road yang akan melalui empat buah negara yakni Bangladesh, China, India dan Myanmar (BCIM) masih di dalam perbincangan dan dalam proses untuk mendapatkan kata sepakat. Buat masa ini, China telah mengumumkan bahawa mereka bersedia menyediakan peruntukan sebanyak $40 billion untuk Silk Road Project. Sudah pasti, India tidak akan memisahkan diri mereka dari kerjasama ini, kerana impak yang sangat besar pasti dapat dirasai oleh India jika project ini diteruskan terutama dari sudut perkembangan ekonomi.


4) Jika kita melihat kepada perkembangan perdagangan di antara kedua-dua negara, pasti kita akan menjumpai sebuah perkembangan yang sangat memberangsangkan. Bermula pada tahun 2000-01 perdagangan India dengan China ialah sebanyak $2 billion. Kemudian pada tahun 2013-14, jumlah itu telah menjadi berlipat kali ganda yakni $65.86 billion. Potensi hebat ini dijangkakan berterusan dan dijangkakan bahawa pada tahun ini jumlah perdagangan India terhadap China akan mencecah $100 billion. Ini melambangkan perkembangan dan satu peluang yang sangat baik  untuk pelabur dan pedagang dari kedua-dua negara untuk terus menjalankan kerjasama. Bahkan jika kita melihat dari sudut Foreign Direct Investment (FDI), jarak antara FDI di China dan India telah mengecil dari $108 billion kepada $82 billion. Jurang kecil ini jelas menunjukkan kerjasama yang baik di antara kedua-dua negara.


5) Terdapat begitu banyak ruang dan peluang untuk kedua-dua negara ini menjalankan kerjasama, baik dari sudut pertanian, makanan, pengurusan asset, pembinaan, teknologi maklumat dan banyak lagi. India menjanjikan sebuah potensi market untuk pertanian manakala China pula menjanjikan peluang market dalam bidang makanan terutamanya yang berasaskan susu. Antara perkembangan yang paling memberangsangkan di antara kedua-dua negara ialah melalui bidang farmasi. Sehingga hari ini, India merupakan pengimport bahan-bahan untuk membuat ubat dari China yang mencecah sehingga $3-4 billion setiap tahun. India ialah sebuah negara yang hebat dalam perkembangan formula khusus dalam penyediaan ubat-ubatan.



6) Maka jelaslah disini, China berupaya untuk melamar India untuk terus menjalinkan kerjasama agar kedua-dua negara mampu mengapai kerjasama politik dan seterusnya meraih keuntungan dari sudut ekonomi (bilateral investment).


Lamaran oleh US kepada India


1) Buat masa ini, boleh dikatakan bahawa pertembungan yang menakutkan di dunia sekarang ialah pertembungan di antara India dan Pakistan. Kedua-dua negara ini ialah negara yang mempunya senjata nuclear (heavily-nuclear-armed). Dalam pertembungan dan krisis berpanjangan antara d kedua-dua negara ini, maka US (White House) seperti biasa mula menyelinap masuk untuk memberi sokongan kepada India. Hal ini tidak lain dan tidak bukan ialah untuk mendapat sokongan dari India untuk berhadapan (counterweight) dengan China. Untuk makluman, buat masa ini, India memiliki 90-110 nuclear warheads sebaliknya Pakistan memiliki lebih 100-120 nuclear warheads. Inilah yang digeruni oleh masyarakat dunia.


2) Pentadbiran Obama mahu menjalankan kerjasama dengan India untuk menyekat dan menahan perkembangan ketenteraan China yang pada saat ini dapat dilihat sebagai sebuah gerakan yang sangat ‘aggressive’. President Obama sendiri telah melawat India sebanyak dua kali untuk menjalinkan hubungan baik dengan Modi. President Obama menyedari ruang ini untuk berkerjasama dengan India kerana dalam masa yang sama, China saat ini membekalkan Pakistan dengan sistem pertahanan. Dalam erti kata yang lain, China membantu Pakistan di laut, udara dan juga darat sepertimana US membantu India.


3) India sendiri pada saat ini berminat dengan ‘Electromagnetic Aircraft Launch System’ (EMALS) milik US. India mengharap untuk mendapatkannya dan mereka pasti boleh mendapatkannya melihat kepada kerjasama yang cuba dijalinkan oleh US dengan mereka. Dalam erti kata lain, India mahu membina ‘Aircraft Carrier’ milik mereka sendiri. Kerjasama dalam teknologi ketenteraan inilah yang mampu membuat India berhasrat untuk menjalinkan kerjasama dengan US sekaligus menyiapkan mereka untuk berhadapan Pakistan yang mendapat sokongan China. Untuk tenaga nuclear pula, India mencari dan berusaha mendapatkan kerjasama untuk membina ‘nuclear reactor’ untuk kegunaan rakyatnya. Hal ini jelas membuka ruang untuk White House dan Defense Department US untuk mengikat hubungan dua hala dengan India.


Kesimpulan


Meskipun pada saat ini kedua-dua negara yakni China dan US masing-masing cuba menjalinkan hubungan baik dengan India, namun pastilah ianya bukan sesuatu yang mudah. Banyak foktor yang perlu dilihat terutamanya gerak langkah dari Rusia yang pada hari ini sedang berusaha kuat untuk meningkatkan pengaruh mereka di rantau Asia. Belum lagi kita mengambil kira pengaruh dan gesaan dari negara-negara lain seperti Jepun dan juga Korea.

Hakikatnya, semua akan terletak ditangan pemimpin negara-negara besar ini untuk membuat keputusan yang terbaik buat negara mereka. Masing-masing terikat antara satu sama lain dengan kepentingan yang pelbagai. Apakah satu hari nanti kita akan melihat India pula yang menjadi mangsa dek gesakan China dan US terhadap mereka. Melamar kerana cinta atau harta, semuanya akan terjawab satu hari nanti.



6 Kelemahan Falsafah

6 Kelemahan falsafah

1) Hakikat semua falsafah tidak memiliki guideline yang jelas untuk membezakan kebenaran dan kesesatan. Sekiranya berlaku perselisihan antara dua ahli falsafah contohnya, pasti tidak ada panduan yang boleh menjadi asas panduan fikiran.

2) Selagi mana falsafah tidak mempunyai landasan rujukan yang mutlak, selagi itu falsafah hanya akan tinggal 'tekaan' dan sekadar 'andaian'.

3) Perselisihan yang berterusan. Hal ini kita dapat lihat sejak zaman falsafah diasaskan. Perbincangan falsafah akan terus serupa dan berulang meskipun 27 abad telah berlalu. Topik yang sama dibincangkan. On and on.

4) Bukan semua perselisihan falsafah dalam bentuk positif. Namun turut dapat perselisihan negatif yang menghasilkan teori penyelesaian yang negatif.

5) Tidak ada kesepakatan antara ahli falsafah. Dari dulu sampai sekarang. Tiada kesimpulan yang dapat diyakini oleh keseluruhan ahli falsafah.

6) Keraguan yang berterusan. Penerimaan dan penolakkan menggunakan kaedah empirikalisme atau rasionalisme yang berterusan. Hal ini menjadikan falsafah tidak mempunyai sebarang pendapat pun baginya (yang boleh dibuat sandaran).