Prenote

Assalamualaikum

Mungkin dunia blogger tidak lagi semeriah dulu. Tapi aku tetap setia menulis disini. Dari 2009 hingga kini.

Saturday, May 4, 2013

Christian vs Islam


Tahukah kamu

Seperti yang kita semua tahu. Agama Christian ialah agama yang bertempat pada kedudukan ke-dua mengikut statistic bilangan penganut-penganut agama di negara kita. Manakala dari sudut dunia pula, ianya ialah agama paling mempunyai ramai penganut dan diikuti dengan islam pada tempat ke-dua.

Oleh yang sedemikian, para daie perlu bersedia dengan ilmu dan hujah bagi menyampaikan dakwah dan melawan dakyah kristian baik di negara kita dan juga dunia. Berikut adalah antara hujah yang saya kira menarik dan boleh kita gunakan untuk berdakwah kepada mereka yang beragama kristian.


1. Tahukah kamu di dalam al Quran terdapat satu surah bernama Maryam? Jom baca. Kamu mesti nak tahu kan.


2. Tahukah kamu agama Islam dan Christian adalah agama samawi. Dari sumber yang sama.


3. Tahukah kamu, agama Christian datang menggantikan Judaism. Dan agama Islam pula datang selepas itu menggantikan Christian. Ke tiga-tiganya agama samawi.


4. Tahukah kamu, kitab injil yang kamu miliki sekarang telah banyak diubah jika perbandingan dibuat dengan kitab injil yang lama. Boleh kaji kitab lama dalam bahasa hebrew. Ini telah dibuktikan.


5. Tahukah kamu, kitab kamu sekarang ada dua yang utama yakni, new and old testament. Yang mana satu rujukkan kamu. Oh. Lagi satu tu betul tak?


6. Tahukah kamu, di dalam kitab kamu sekarang itu adalah quotation dari 'John', 'Matthew' dan lain-lain. Maaf, saya nak dengar dari master himself, yakni Jesus bukan mereka. Buat apa dengar orang lain.


7. Tahukah kamu, Jesus itu adalah manusia biasa. Bisa berdarah, luka, bahkan mati. Itu manusia bukan tuhan.


8. Tahukah kamu, kamu mengaku yang Jesus dibunuh di salib. Tapi kamu bangga memaparkan lambang itu, bagaikan tidak menghormati dia yang dibunuh. Hm. Apakah ini sebuah penghinaan?


9. Tahukah kamu, dalam ajaran Christian Jesus di salib bagi mengampunkan dosa kamu semua. Tapi kamu tahu tak, bukan Jesus sorang sahaja yg disalib. Ramai lagi yang telah disalib sebelum Jesus. Yang lain tu tuhan jugak ke.


10. Tahukah kamu, teknik salib dah lama diperkenalkan sebelum Jesus disalib.


11. Tahukah kamu pada 519 BC, 3000 political opponents disalib di babylon dan itu lama sebelum Jesus disalib. Ini fakta.


12. Tahukah kamu maksud ‘before century’. Before century bermaksud sebelum kelahiran Jesus. Jadi kamu harus akui, yang sudah ramai disalib sebelum itu.


13. Tahukah kamu, di dalam bible, tiada statement yang dikatakan oleh Jesus sendiri yang mengatakan dia adalah tuhan maka sembahlah aku. Cuba cari.


14. Tahukah kamu, kami umat islam lebih "Christian" dari kamu. Sebab kami ikut ajaran "christian" lebih dari diri kamu.


15. Tahukah kamu, agama christian melarang memakan babi. Boleh lihat Leviticus 11:7-8. melarang hubungan sex sebelum kahwin lihat Corinthians 7:2 dan banyak lagi. Tapi kamu tidak mengamalkannya.


16. Tahukah kamu kami umat islam tidak memakan babi, dan tidak melakukan hubungan sex tanpa perkahwinan.


17. Tahukah kamu, kami lebih menghormati christian lebih dari diri kamu sendiri.


18. Tahukah kamu, kitab bible yang tertua di dunia sekarang ialah King James Bible. Bahkan bible ini mengandungi kesilapan yang berat.


19. Tahukah kamu versi yang terbaik dikeluarkan pada abad ini kata akhbar Church Of England. Versi sebelum ini salah ke? Boleh wujud versi baru pula.


20. Tahukah kamu banyak perkataan digantikan dengan perkataan lain di dalam bible oleh sarjana-sarjana Bible yang unggul. Ini pencabulan.


21. Tahukah kamu, terlampau banyak perbezaan antara New Revised Standard Version dan King James Version.


22. Tahukah kamu, ada antara ayat asal diubah perkataannya dan dijadikan footnote di dalam bible.


23. Tahukah kamu islam menceritakan perihal Maryam dan Nabi Isa dengan lengkap di dalam al Quran.


24. Tahukah kamu nama nabi Isa (Jesus) lebih banyak disebut berbanding Muhammad di dalam al Quran. Tidakkah ini membuat kamu tertarik untuk membacanya.


25. Tahukah kamu, islam mengajar kami mencintai nabi Isa (Jesus) seperti mana kami mencintai nabi-nabi yg lain.


26. Tahukah kamu, islam adalah satu-satunya agama dimana pengakuan terhadap tuhan yang satu. Tidak beranak dan tidak diperanakkan.


27. Tahukah kamu, di dalam bible telah dikatakan akan kemunculan nabi akhir zaman Muhammad SAW.


28. Tahukah kamu, kamu sebenarnya tidak adil dalam mencari kebenaran. Jika kamu mahukan kebenaran. Bacalah al-Quran dan lihatlah kesaksian yang sebenarnya. Jangan takut untuk mencari kebenaran.


Berdakwahlah kepada mereka. Sambil-sambil berbual tu, cubalah sembang-sembang agama dengan mereka. Mana tahu, dengan hujah bicara kamu yang kamu lihat biasa itu sebenarnya mampu membuka pintu hidayah di hatinya. Kita tak tahu. Maka berusahalah, tak rugi sedikit pun.


Namun, seperti biasa, persedian yang lengkap dan rapi perlu kamu sediakan. Baik dari sudut ilmu dan juga kemahiran seni penyampaian. Barulah dakwah dapat berlangsung dengan sempurna. Ayuh!