Prenote

Assalamualaikum Ya Akhi, Ya Ukhti.

Semua yang tertulis di dalam blog ini datang dari benak pemikiran si penulis yang melihat dunia dengan caranya tersendiri. Bukan menulis untuk memarahi apatah lagi memerli atau memaki. Namun semuanya untuk sama-sama kita renungi dan bermuhasabah diri.

ah skemanya.

Wednesday, January 26, 2011

in glimpse of memoirs

SK Ahmad was my primary school. The school where I learnt to know alphabets and numbers, and even learned how to write and read. The lives as frenetic glee primary students are really missed by all of us. Even though, we looked like a dingy and ragamuffin small kids, but we really enjoyed it right? The girls busied with their tittle-tattle whereas the boys made the class become so clamorous by running and chasing each other. Maybe sometimes we fought each other because of such rigmarole and fiddling things, but it all just made our relation become more rapport. These all and sundry joys somewhat made me miss them so much.

There was a 'Majlis Menjamu Selera'. Actually it was 5 Aman final gathering before the year end. I fell so exultant to be one of classmate’s members. However, our classmate's members have decreased by one. Al-Fatihah to Azif. Though, you are not here anymore, memories of you still linger in our heads. I really miss to play chess with you. We love you. Bro.

Sunday, January 23, 2011

law of a big masses object


If Newton can come up with his own law, why can't us. His first law state "any object remains in a state of rest or uniform motion (constant velocity) unless it is acted upon by an external unbalanced force”. So, based on the GPS clock difference, I have found the way to travel through time.Haha.I guess, the earth act as a time machine, it slow the clock lie everywhere in this earth. Maybe, the big mass of earth, made everything turn slow. On the other hand, the satellites located a little far from the earth surface were less affected by the mass of the earth. So, the time runs a little faster there.


Let made it easy, imagine you are in KLCC tower watching outwards to the busy crowd of human. Do you realize, that everything outside there moving a little faster, right? So, it’s mean that your time has been slowed down by the big mass of the tower. Whereas, the crowd you saw thus not affected by the mass of the tower, means they were moving a little faster. Get it? After I google just now, I found that, the biggest masses object in the universe was the black hole. Thus, if anyone wants to travel through time, just go there for a moment, and then come back to the future earth. Make sure your spaceship will not be sucked into that black hole. LOL





So here is najmi's law which states that “every particle come up closer to the big mass object will experience the slower flow of time". Nak hadiah nobel please. Haha.

Wednesday, January 19, 2011

an absurd words


This picture was taken at Kuantan and it's 'Masjid Besar Kuantan'. I used Fujifilm digital camera to take this picture not a snap from any lomo camera.haha. I took this picture last evening when my family and I made a stop here to perform maghrib prayer. I chose this picture to put along this post to calm me down from swinish bored. I hope, it will help.


Day by day pass with it numb and lacklustre looked. The days somewhat so bored, as I did the same chore everyday. Give me some excitement please. Yeah, I know that everyone love free time, but if it come without stop,everyone will start to hate it. Too much of time doing nothing. Maybe, someone can cope with it,but for me I'm not fine with it. Honestly, this silent bored is killing! It was too dull. I hope that, these prosaic days will come to end when March appear ,as the SPM results will come out that month. At least I will be a little busy to continue my study.


Hey, now I know that PLKN will solve this problems. Back then, during school days, my friends and I always teased those which listed for this camp. We thought that we were lucky, but infact we were the one that misfortune. Haha. As my friend's Raja said "juon, panggilan ke-3 ade lagi, sekali ngan bdk2 left". LoL, let bygones be bygones. To juniors, you should start praying to ensure your name will be listed.Haha.

Saturday, January 15, 2011

Dota

First blood!
Double kill!
Triple kill!

Saya kira itulah laungan yang kedengaran buat penggemar dota. Jujurnya saya juga ialah seorang yang pernah bemain dota. Mula-mula saya belajar main dota atau berjinak-jinak dengan dota masa saya PMR. Pakai Sand King. Ketagih, sehingga malam sanggup tak tidur sebab mengadap dota. Alhamdulillah. Sampai satu masa, saya mula sedar, bahawa game ini banyak buang masa dan sangat-sangat melalaikan. Pernah juga kawan saya cakap,

"Main dota kalau jadi pro boleh menang banyak tournament, dapat duit kot. Hadiah lumayan."

Ya benar, Tapi saya juga pernah terfikir, bayangkan.. duit kita dapat dari hasil masa yang kita buang sia-sia. Masa solat kita lambatkan semata-mata nak berlatih dota. Itupun kalau solat. Kemudian kita jadi pro. Masuk pertandingan dapat duit banyak. Duit banyak tapi tak berkat, sebab cara tak benar. Kahwin dan dapat anak, bagi anak makan dari duit dota itu tadi. Hasil kita lalai selama ini untuk sara hidup kita. Pergh. Anak hidup dari duit yang tak berkat itu. Hilang barakah dalam kehidupan. Susah rahmat Allah nak turun.

Begitulah, saya menyentap-nyentap diri saya untuk mula mengawal diri dari bermain dota. Ingat senang ke nak berhenti dota? Susah. Lebih-lebih lagi, apabila kau dikelilingi dengan kawan-kawan yang main dota juga.



Jom kita lihat, Apakah kebaikan yang kita boleh dapat jika bermain dota seperti yang di-claim oleh para gamers.

1) Boleh hilangkan tekanan.
2) Boleh rapatkan hubungan sesama insan.
3) Boleh jana pendapatan melalui game contest. Ada juga orang hidup hanya dengan main game.
4) Menambah daya fikir.
5) Belajar sambil bermain.


Bagaimana pula dengan keburukan bermain dota?

1) Melalaikan. Main game tak buang masa tapi melalaikan. Bila dah lalai tu jadi buang masa.

2) Yang lebih penting terabai. Macam solat, kerja rumah, belajar akan terabai.

3) Merosakkan mata. 24 jam mengadap laptop atau pc. Sanggup tak tidur sebab main dota. Satu game akan ambil masa dalam 50 minit.

4) Jadi aggresif.

5) Hidup tak terurus. Sudah pasti kalau dah lalai, hidup tak terurus dan tidak kemas.

6) hubungan dengan Allah (Hablu minallah) terabai.

7) Kalau hubungan dengan Allah pun terabai. Hubungan dengan manusia apa lagi. Lagilah terabai. Terutama dengan ibu bapa.

8) Tidak tahu hal semasa. Hanya duduk dalam 
dunia sendiri. Tidak hirau masalah masyarakat.

9) Cenderung untuk melakukan kemaksiatan yang lain, Disebabkan selalu stay up lewat malam, Membuka ruang untuk syaitan mengajak melakukan maksiat yang lain. Seperti menonton laman lucah.

10) Buang duit. Kalau gi CC satu hal. Kalau beli laptop mahal-mahal sebab nak main game pun satu hal. Laptop nak alien ware. Mahal.

11) Suka bersendiri dan tidak campur orang.

12) Kesihatan dan fizikal yang lemah.

Kalau nak list semua. Banyak kita boleh list kan. Apa-apa pun. Jika kita timbang betul-betul, pasti akan kita dapati bahawa dota lebih banyak membawa keburukan berbanding kebaikan. Jom quit dota. Kita ada banyak lagi urusan yang perlu diutamakan. Umat memerlukan kita!

Itu sahaja dari saya kali ini. Laila saeda. Assalamualaikum.

Monday, January 10, 2011

Buih-buih

Sabda Baginda S.A.W.: "Bahkan masa itu mereka lebih ramai tetapi tidak berguna, tidak bererti dan tidak menakutkan musuh. Mereka adalah ibarat buih di laut." 




Begitulah baginda menggambarkan keadaan umat di akhir zaman, bagaikan buih dilautan. Hakikatnya, benar kata baginda, lihatlah hari ini ternyata bahawa bilangan umat islam di dunia sudah cukup banyak. Namun jumlah yang banyak ini tetap tidak berjaya untuk menjaga kemaslahatan umat. Apabila penyakit wahan menjadi barah di dalam jiwa umat, akhirnya umat menderita dan terus dipijak dan dihina. Umat yang akhirnya hanya bagaikan buih di lautan.

Pernah tak kita listkan ciri-ciri buih dan cuba kaitkan dengan diri kita, agar dapat kita mengambil pengajaran, dan iktibar. Apakah buih ini sinonim dengan kehidupan kita? Mari kita sama-sama perhatikan.


Salah satu daripada sifat buih ini ialah kembung tidak berisi. Tidakkah kita melihat ramai antara kita yang luarnya kelihatan gah, berhujah, berpidato dan menulis sana sini. Namun apabila dilihat dari sudut amal, jauh sekali. Subuh pun sukar untuk bangun bahkan ada juga yang solatnya culas, berjemaah jauh sekali. Apakah ciri ini terdapat di dalam diri kita? Hebat dengan status dakwah panjang lebar, namun practicalnya kosong. Maka istighfarlah, jangan jadi orang yang hipokrit. Moga kita tidak tergolong dalam golongan yang menjadikan agama sebagai topeng untuk menyembunyikan diri yang sebenar. Malulah. Buih ini juga sifatnya mudah pecah baik dengan sentuhan yang kasar mahupun yang lembut. Jadi bagaimana kita mahu kaitkan dengan umat? Baik dari sudut semangat, azam, dan cita-cita, hakikatnya kita mudah berputus asa. Apabila datang sedikit dugaan dan mehnah dariNya, kita cepat putus harapan dan menyerah. Inilah kelemahan yang dapat kita saksikan, seringkali menyalahkan takdir, dan buruk sangka pada Allah apabila menerima ujian. Lupakah kita, bahawa Allah tidak menguji hambaNya melainakan sesuai dengan kemampuannya. Meskipun kita rasa sukar, namun yakinlah yang sebenarnya kita mampu menghadapinya. Kuatlah dan jangan biarkan diri kita pecah baik dari segi harapan mahupun semangat.


Tidak dilupakan buih ini juga sifatnya ringan ditiup angin. Suka untuk saya gunakan analogi ini untuk menggambarkan umat islam pada hari ini tidak mempunyai prinsip yang kuat. Pegangan iman yang lemah yang mudah ditiup ke kiri dan ke kanan oleh mainan media liberal, sekular dan lain-lain. Tidakkah kita melihat hari ini umat islam khususnya di negara kita seringkali tertipu dan mudah terikut dengan agenda yang di bawa oleh musuh islam, terperangkap dengan agenda toleransi dan apolegetik berlebihan. Orang cakap begini dan begitu, semua ikut tanpa mendasari perinsip iman yang benar. Lupa untuk menimbang dengan neraca iman baik buruk suatu perkara. Sedihnya, apabila ada golongan yang cuba mempertahankan islam, mereka pula yang dipersalahkan dan dituduh dengan alasan tidak ikut arus peredaran masa dan ketinggalan kononnya. Tepuk dada dan tanya iman kita, apakah islam perlu ikut masa, atau masa yang perlu ikut islam? Kuatkanlah prinsip hidup dan banggalah dengan islam, jangan biarkan islam dipermainkan dan dihina. Kenali mana musuh kita. Kerana untuk menjadi umat islam yang baik maka dia perlu mengenali siapa yang menentang islam, yakni musuh.


Buih ini juga saling memecahkan antara satu sama lain. Bayangkan dua buih sabun yang letaknya bersebelahan, jika salah satunya pecah, maka percikannya akan memecahkan yang sebelahnya. Tidakkah ini jelas melambangkan sikap umat pada hari ini? Tiada sikap bantu membantu dan kerjasama antara negara islam contohnya. Bahkan ada diantara negara islam itu sendiri yang saling bermusuhan. Cuba menjatuhkan antara satu sama lain. Tak dinafikan perpecahan umat islam disebabkan oleh campur tangan kuasa asing, namun bak kata abang maher zain, 'it's easy to blame everything on the west, but in fact, all focus should be in ourselves.' Benar bukan? Jika hendak salahkan America atau Yahudi itu memang kerja mudah. Namun hakikatnya ialah salah diri kita sendiri. Kita yang gagal mengamalkan islam yang sebenarnya. Sibuk dengan agenda sekular dan liberal yang dibawa barat. Meletakkan agama hanya di masjid, maka kesannya dapat dilihat apabila umat sering bergaduhan dan mengebom sesama sendiri. Sukar menghulurkan bantuan dan sibuk dengan perpecahan dalaman. Insaflah. Jika kita hendak mengubah dunia, maka mulakan dengan mengubah diri kita sendiri. Kita boleh melakukannya.


Selain itu, buih ini juga sifatnya tidak kekal kemaraannya, lihat sahaja buih ombak di pantai, ia mara menyentuh kaki kita dan terus kembali semula kebelakang, kemudiannya kembali lagi dan begitulah seterusnya. Jelas bukan? Inilah salah satu lagi kelemahan umat islam pada hari ini, apabila ada perpaduan atau kerjasama yang dicapai ia tidak kekal istiqamah. Contoh mudah yang dapat saya berikan ialah kampen boikot MacDonald. Pada mulanya semua umat islam dapat bersatu dalam usaha boikot MacDonald, sehingga MacDonald mendapati penurunan keuntungan. Namun kesepakatan ini tidak lama, apabila umat islam kemudiannya seakan-akan lupa dan mula membeli kembali. Inilah yang dimaksudkan tidak kekal kemaraannya, yakni tidak istiqamah dan hanya bertindak mengikut trend. Dimanakah keikhlasan dalam perjuangan? Ayuhlah sahabat, kita ikhlaskan perjuangan kita, bukan sekadar ikut-ikut orang. Ingatlah bahawa kemaraan yang istiqamah hanya mampu lahir dari niat yang benar.


Ambillah ibrah dan pengajaran dari ciri-ciri buih itu tadi. Mungkin pembaca dapat memikirkan banyak lagi ciri-ciri yang boleh kita kaitkan dengan masalah umat. Perbaiki diri dan sebarkan kebaikan agar kita sama-sama bangkit dalam memperbaiki diri. Menjadi sempurna itu mustahil, kerana kita manusia biasa, namun yang membezakan kita ialah sejauh mana usaha kita untuk berubah. Kerana sekadar menjerit untuk berubah namun tidak disertakan dengan perbuatan hanyalah sia-sia. Yakinlah, bahawa buih-buih ini mampu terbang tinggi dan digeruni musuh islam jika kita benar-benar mengikut al-Quran dan sunnah baginda. InsyaAllah dengan ilmu dan kefahaman islam yang sebenar, ianya akan menjadi umpama antibiotik yang dapat membasmi pengakit wahan. Berubah!

Thursday, January 6, 2011

Couple


"I love you.”

“Sarang hae.”

“Cinta kamu.”

Begitulah antara luahan cinta yang sering kita dengari bukan? Bukan diungkap oleh orang dewasa sahaja, tapi pada hari ini, budak-budak di bangku sekolah pun sudah pandai bercintan-cintun.

“Budak zaman sekarang, darjah 6 dah risau putus dengan awek. Kita dulu risau nak tarik bendera, takut lagu habis dulu, bendera tak sampai atas lagi.”


Tidak dinafikan bahawa cinta itu fitrah, dan manusia itu mahu mencinta dan dicintai. Tapi ketahuilah, fitrah ini perlu dikawal mengikut ajaran islam. Islam tidak pernah melarang kita bercinta, namun islam meletakkan cinta sesuai pada tempatnya. Islam mengangkat makna cinta jauh lebih tinggi. Islam mengajar kita erti cinta yang sebenar, yakni sebuah cinta yang bermatlamat menuju ke syurgaNya. Cinta itu sangat cantik kan? Orang yang bercinta sanggup melakukan apa sahaja untuk mendapatkan apa yang dicintainya. Dia sanggup berkoban apa sahaja demi cintanya.


Namun pada hari ini, apa yang berlaku ialah, martabat dan pengertian cinta itu tidak dapat lagi dirasai. Semuanya gara-gara nafsu yang memakan diri. Manusia kian tewas dek godaan cinta akan dunia yang tidak bermatlamatkan syurga. Martabat cinta yang sebenarnya tinggi, akhirnya direndahkan serendah-rendahnya. Sedih bukan?


“Orang yang couple hari ini tidak risau akan dosa bahkan berbangga melakukannya.”


Kata seorang sahabat saya yang membuatkan saya terdetik untuk menulis article ini.


Jujurnya, saya sendiri sangat tidak suka untuk menulis atau berbicara pasal masalah cinta atau couple ni. Sangat-sangat tidak suka. Saya sering menegur kawan saya yang gemar untuk menulis perihal masalah couple, agar tidak terlalu kerap menulisnya. Pada pandangan saya, ini ialah perkara remeh temeh, dan hangat-hangat tahi ayam. Saya merindukan remaja yang berfikir akan masalah dunia, masalah umat, masalah global, ancaman musuh islam dan sebagainya. Inilah remaja harapan islam yang berani menegakkan islam di muka bumi ini.


Bagaimana mungkin seorang yang tenggelam dengan masalah couple, romeo dan juliet, fewitt- fewitt sana sini mahu berjuang di medan perang. Mereka ini nampak hebat, tapi sebenarnya, jiwa mereka ialah jiwa yang lemah dan kesunyian. Jika hari ini, di dalam benak pemikiran remaja kita masih tengelam, buta dan leka dengan masalah couple, cintan-cintun, couple ala-ala islamic, maka ketahuilah kita masih jauh untuk menjadikan islam ustadziyatul alam.


Namun, kerana melihat banyaknya para daie yang turut tengelam dalam masalah ini, membuatkan saya berasa bertanggungjawab untuk menegur para daie di luar sana. Ingatlah bahawa misi kita ialah misi untuk menjadi daie original, bukan daie cetak rompak.


Mereka yang Islamic, maklumlah daie konononnya turut bercouple, namun dalam erti kata yang berlainan.

“eh.. macam mana tu akhi?”


Mereka ini dengan pasangan mereka saling menasihati bab-bab agama, saling mengingatkan untuk solat, saling bertanya sudah bertahajud atau belum?, mengingatkan untuk membaca al-Quran dan banyak lagi. Semuanya ala-ala islamic. Inilah golongan yang memperaktikkan couple islamic.

Meletakkan perkataan islamic di depan couple itu langsung tidak menghalal apa yang sudah sedia maklum haram yakni couple. Syaitan bijak menipu daya golongan daie ini, untuk bercouple tapi ala-ala islamic.


“Apa salahnya bukan buat maksiat pun, ajak buat baik lagi kot”. Hebat bukan permainan di situ? 


“awak dah solat? jangan lewatkan solat tau.” 


“awak saya nak share sebuah hadis ni, moga bermanfaat untuk kita.” 


Pergh muntah hijau.


Sahabatku yang disayangi sekalian. Ingatlah, sebenarnya yang kes zina, buang anak, terlanjur dan lain-lain hakikatnya semuanya dimulakan dengan perasaan ‘tak mengapa’.


“alah.. tak mengapalah, bukan ada apa-apa pun” 


Hari demi hari berlalu, sehingga tiba satu hari, masalah hidupnya pula dikongsi kepada mereka yang ajnabi. Kononnya dia ialah seorang yang dipercayai. Tak mengapa, dia baik. Maka semua rahsia pun mula diceritakan. Kononnya agar dapat mendengar nasihat dan kata-kata semangat.


Tembok malu yakni perisai seorang muslim akhirnya roboh. Daie yang pada awalnya couple ala-ala islamic kononnya akhirnya tetap terjatuh ke dalam perangkap syaitan. Ikhtilat terabai dan dilupakan. Zina hati pun berlaku, apabila si dia sentiasa mengingati pasangannya. Solat tidak lagi khusyuk. Lama kelamaan, tanpa segan silu lagi mula meluahkan perasaan sayang. Menaburkan janji untuk berkahwin kononnya. Mereka mula berjumpa dan mula berdating. Yang akhirnya janji yang ditaburkan hanyalah penipuan nafsu semata-mata. Maruah dan harga diri tergadai. Nauzubillah..


Sahabatku, para daie yang dikasihi sekalian, perliharalah diri kita dari masalah ini. Angkatlah dirimu lebih tinggi, tanamkan jiwa seorang daie original di dalam diri kita. Jangan jadi seorang daie yang hipokrit, berdakwah kononnya tapi bermatlamat untuk menggoda sang ajnabi. Malulah. Jika tidak malu pada diri sendiri, malulah kepada Allah dan rasulnya.


Tidak mengapa, kita masih belum terlambat untuk berubah. Kita kan manusia biasa yang bisa alpa, leka dan lalai. Bertaubatlah dan kembali kepada jalan yang benar.


Tinggalkan couple islamic. Kita ada banyak lagi agenda besar dan masalah umat yang perlu difikirkan. Jiwa daie original itu, ialah sebuah jiwa yang besar.


“Kita akhiri hubungan couple kita dengan tasbih kifarah dan suratul asr”. 


Inilah ayat putus couple paling lagend. Buat sekarang, tunggu apa lagi, whatsaap ayat atas tu pada dia. Orang beriman itu benci akan maksiat apatah lagi melakukannya.. Moga Allah mengampunkan dosa kita semua.


Jadi apakah cinta yang original?


Suka untuk saya petik lirik lagu dari abang Maher Zain,


If you ask me about love~ 

And what i know about it~ 

My answer would be~ 

It’s everything about Allah~ 

The pure love, to our souls~ 


Kan abang Maher Zain cakap, It’s everything about Allah. Itulah nilai cinta yang sebenar. Cinta yang perlu dimiliki oleh daie original. Semuanya tentang Allah. Apa-apa yang kita cintakan didunia ini semuanya perlu kerana Allah.


Katakanlah kamu jatuh hati kepada ajnabi sekalipun dan berniat untuk mengahwininya. Maka tindakan kamu juga pasti kena pada caranya, kerana cinta kamu kepada si dia ialah kerana Allah. Orang yang meletakkan cinta kepada Allah melebihi cinta kepada makhluknya pasti membenci maksiat. Dia akan memilih jalan yang dianjurkan islam. Jika benar hatinya itu cinta yang murni kerana Allah dia akan menyampaikan hajat itu kepada wali ajnabi terbabit. Dan seterusnya berbincang untuk berkawin jika dipersetujui.


Namun perlu diingatkan juga melamar tanpa memastikan diri kita sudah betul-betul bersedia ialah suatu yang tidak betul dan berdosa. Ianya ialah satu tindakan kejam kepada pasangan.


Bijaklah dalam membuat keputusan dan pastikan dirimu sudah bersedia. Jika belum bersedia, maka bersabar dan berpuasalah. Sesungguhnya puasa itu mampu menguatkan diri kamu.


Cintailah Allah melebihi segalanya, diikuti cinta kepada baginda Muhammad S.A.W., dan seterusnya kepada ibu dan ayah kita. Sesungguhnya, islam itu meraikan fitrah dan meletakkan fitrah cinta itu sesuai pada tempatnya. Cinta seorang daie original ialah sebuah cinta yang benar-benar original. Beruntunglah mereka yang menerima cinta dari sang daie original.

Bila dengar orang jiwang buat ayat,


“Kopi apa paling pahit?” 

“Kopilih dia dari aku.” 


Salah dik. 

“Kopilih dunia dari Allah.” 

Ini pahit...

Saturday, January 1, 2011

Solat

Assalamualaikum bloggers. Ini first post dari saya untuk tahun 2011.

Solat yang original!

Tidakkah kita melihat hari ini, ramai orang yang solat namun dalam masa yang sama turut melakukan maksiat atau meninggalkan kewajiban yang lain. Maka ketahuilah, jika kita sudah solat, namun masih tegar dalam melakukan maksiat, ini ialah kerana solat yang kita tunaikan bukan benar-benar solat.

"Tapi akhi, saya dah solat betul-betul dah, tinggal solat pun tak pernah... Tapi still tak boleh tinggal maksiat." Kata si polan meminta penjelasan.

Maka ayuh kita fahami kembali pengertian solat dalam pandangan tasawwuf. Ingatlah, bahawa yang dipentingkan oleh tasawwuf itu ialah sesuatu yang ada di dalam hati kita ketika kita menunaikan solat:








Apakah dalam hati kita taat kepada Allah atau tidak? Apakah dalam solat itu mampu membersihkan hati dari kepentingan dunia dan suasananya atau tidak? Apakah kita solat besama roh kita atau sekadar jasad yang bergerak? Apakah kita mendirikan solat itu kerana taqwa kepada Allah dan meyakini bahawa Allah mengetahui dan melihat? Sejauh manakah solat itu akan membersihkan jiwa kita?


Soalan-soalan sebeginilah yang perlu kita jawab agar kita dapat memahami erti solat yang sebenar. Maka sejauh itulah pula solat itu sempurna mengikut pandangan tasawwuf. Berapa ramai dari kita yang betul-betul memahami bacaan di dalam solat? Jika dikira, pasti bilangannya amat sedikit sekali. Bahkan masih ramai yang masih tidak mengerti maksud surah al-Fatihah pun, apatah lagi bacaan lain. Maka, mana tidaknya sukar untuk mendapat solat yang sebenar, kerana rahsia solat yang sebenar ialah khusyuk. Memahami pengertian bacaan solat pula akan menjadi kunci utama untuk kita memperoleh khusyuk dalam solat.


Ingin saya kongsikan disini sebuah cerita mengenai Sheikh Abdul Qadir Jilani. Cerita ini perlu difahami dan diambil pengajaran agar kita sedar akan kepentingan khusyuk di dalam solat.


Begini ceritanya, ada seorang wanita datang kepada Sheikh Abdul Qadir Jilani, datang mengadu kepada sheikh.


"Ya sheikh, bersama kecantikan dan keindahan rupa aku ini, suami aku masih mencari yang lain."

Mendengar aduan wanita itu, Sheikh Abdul Qadir Jilani jatuh pengsan. Apabila dia sedar, lalu ditanya orang ramai,

"mengapa kau pengsan wahai sheikh?"

Jawab sheikh, "wanita ini seorang makhluk, tidak dapat bertoleransi untuk diduakan, bagaimana Allah yang Khaliq boleh disyirikkan (diduakan) oleh mana-mana makhluk?".


Begitulah pentingnya kita menjaga hubungan kita dengan Allah. Kita khuatir dengan diri kita yang cinta akan dunia membuatkan kita syirik padaNya tanpa kita sedari. Kata ulama, bahawa sujud dan rukuk kita di dalam solat itu ialah untuk Allah, namun jika ada yang lain di dalam hati kita, maka ketahuilah itu ialah syirik kecil. Apakah solat kita hari ini benar-benar kerana Allah atau ada sesuatu yang lain di dalam hati.


Bermuhasabah dan bertaubatlah, sesungguhnya Allah Maha Pengampun lagi Maha Penyayang. Menangislah keinsafan. Bagaimana nasib kita di akhirat nanti, bagaimana kita mahu berhadapan dengan baginda Muhammad SAW.

“Ingatlah bahawa setitis air mata yang gugur didunia kerana takut kepada Allah, mampu memadam lautan Jahanam. Sebaliknya, tangisan selepasnya (akhirat) hanya sebuah tangisan sia-sia”.

Moga Allah lembutkan hati kita agar mampu menangis. Bahkan jika tidak mampu menangis sekalipun, maka menangislah kerana tidak mampu menangis. Taubat seorang pendosa itu cukup satu kali, namun taubat kerana ketaatan itu perlu beribu-ribu kali. Lagi banyak beribadat, lagi banyaklah perlu kita bertaubat. Takut ibadah itu dicemari riya', dan sum'ah.

Meskipun ketawa itu sesuatu yang harus, namun banyaknya ketawa itu mampu mematikan hati. Oleh itu latihlah diri kita untuk banyak menangis mengharap keampunanNya. Hakikat menangis kerana akhirat itulah yang utama.


Kita risau banyaknya ketawa kita di dunia, nanti kita akan banyak menangis di akhirat. Ketahuilah menangis di akhirat itu ialah tangisan yang sia-sia tiada makna. Bergembira itu bukanlah menjadi masalah boleh atau tak, namun dilihat kepada motif dan cara gembira itu.

Bergembiralah kerana Allah memberi hidayah kepada kita. Hati itu menjadi tenang. Qalbun salim. Berjalan di muka bumi dengan penuh tawadhu'. Janganlah berjalan dengan penuh sombong. Belajarlah untuk banyak berdiam. Kalaulah bercakap itu boleh dinilai dengan perak, maka berdiam itu boleh bernilai dengan emas. Kita ketawa saat ini, apakah kita yakin dan pasti kita selamat di akhirat nanti. Lihatlah berapa ramai manusia pada zaman ini mentertawakan orang lain.

Bukankah sudah tiba masanya untuk orang beriman itu mengingati Allah?

Ingatlah tidak terlafaz sesuatupun melainkan akan dicatit oleh malaikat. Dengan berdzikir hati itu akan tenang. Ketika berjalan meskipun saat menghadapi mehnah dugaan darinya. Kerana apa yang dilihat itu bukan masalah, namun hikmah dan tarbiyah yg tersembunyi.


Golongan manusia yang tidak dilalaikan dari mengingati Allah, inilah golongan yg mengimarahkan masjid. Jangan sampai jual beli itu membuat kita lupa pada Allah.


Ya Allah jadikanlah kami orang yang berbuat ihsan agar kami mendapat ihsan dariMu

Baiklah. itu sahaja dari saya pada kali ini. Hm. Anyway I am quite worry for my SPM. Risau. Sebab jawab paper agama haritu macam ada banyak salah je. Hm. In fact. Paper agama bagi saya paling susah masa spm hari tu. Harap result nanti ok la. Doakan!

Assalamualaikum.