Prenote

Assalamualaikum

Mungkin dunia blogger tidak lagi semeriah dulu. Tapi aku tetap setia menulis disini. Dari 2009 hingga kini.

Thursday, December 16, 2010

Daie sweet

Daie sweet lama-lama fewitt 


Tidakkah kita perasan, kalau dekat dalam laman sosial kebiasaannya ayat-ayat sweet terlebih gula ni sering menjadi viral. Contoh ayat macam : "cinta yang sebenar, ialah merindui di dalam doa." Pergh meleleh. Ada juga tu, macam, "Allah uji cinta kita, bersabarlah sayang." Pergh, ayat sweet meleleh. 


Kebiasaanya kita boleh jumpa ayat-ayat macam ni di twitter. Kononnya ditweet oleh mereka yang memegang title daie, tapi tanpa mereka sedari mereka mengajak anak muda bercouple ala-ala islamic. Tweet yang melekit manis dengan kuantiti gula berlebihan, memang disukai ramai, memang akan dapat banyak retweet dan fav. Tapi kena tanya balik diri kita, hang ni daie ke romeo? Asyik dengan tweet sweet, lama-lama jadi fewwit. 

Nama dekat tweet handle bukan main islamic, pendakwah la, bakal jenazah la, daie lah, tapi sayang sekali apa yang ditweetkan seakan-akan langsung tidak islamic, jauh dari tuntutan daie yang sebenar, hanya jiwang karat, tulang rusuk yang terlebih bergegar. Memalukan. Ini belum lagi yang berjiwang karat terlebih karat antara golongan daie sweet ni. 

Ada siap ada pasangan masing-masing lagi, yang lelaki dengan jubahnya, yang perempuan pula dengan purdahnya. Bersweet-sweet dua orang di twitter, konon-konon ayat islamic, saling ber unmention sehingga buat saya muntah hijau membacanya. 

“Macam uncang teh boh dan gula, 

Meminta untuk dijirus air panas.” 


Sorry, saya tak jealous sikitpun, tapi saya sedih, sebab mereka ini ramai followers, satu peluang dakwah yang sangat besar. Kiranya kalau mereka tweet dakwah tu, insyaAllah akan sampai kepada ramai orang. Tapi sayang, kelebihan yang ada di salah guna. Sibuk dengan couple ala-ala islamic. 





Maafkan saya, ini bukan daie, tapi ini mat romeo yang guna islam untuk dapat ramai followers. Kamu sudah salah jalan. Kamu ingat kamu ramai followers sebab dakwah. Tapi hakikatnya, kamu ramai followers sebab kamu terlebih sweet gula.


Biasalah orang Malaysia memang suka gula. Diabetis ramai kot. Ok takde kaitan. Tapi point dia di sini, kamu telah mengotori islam itu dengan fitnah. Kamu tak layak memegang title daie. Maaf sayang, tapi ini bukan cara daie. Kamu sebenarnya hanya budak hingusan yang mahukan perhatian. Itu sahaja. Maafkan saya agak terus terang, tapi saya cukup anti dengan daie jiwang karat. Insaflah, tajdid niat kita kembali. Moga Allah megampunkan kita semua.


Taubatlah sebelum terlambat.

Sebelum penutup, saya nak kongsi cerita yang berlaku semalam. Masa baru balik dinner batch. Banyak makan best-best bersama batchmate tercinta. Tapi sebelum makan kiteorang buat tahlil untuk arwah dulu. Al- Fatihah. Moga arwah tenang di sana.

Okay, macam ni cerita dia,

Azrin (kawan saya) and I took KTM which headed to Mid Valley. As we entered the coach, we found that, there were no boys in that coach. We were totally bewildered that moment. That 'makcik' beside me just keep smiling, while others looking at us with queerer look. Something was wrong and I knew it intuitively. Then, a fat guard come, standing in front of us and scolded us.


"Korang pompuan ke laki!! X pham ke"

Then we knew, we have entered the girl coach. We were totally bashful. We move out of the coach and move to other coach silently with our's head lowered in shame.

Makcik tu xnak bgitau awal-awal, geram betul. Haha.


Baiklah. Itu sahaja dari saya pada kali ini. Cerita tu selingan. Tapi yang penting, apa yang saya tulis atas tu pasal daie sweet perlu kita sama-sama ambil iktibar. Moga kita semua dihindari dari wabak daie terlebih gula ini.