Prenote

Assalamualaikum

Mungkin dunia blogger tidak lagi semeriah dulu. Tapi aku tetap setia menulis disini. Dari 2009 hingga kini.

Saturday, March 15, 2014

Sifir politik


Sifir politik 10 markah

Setiap orang pasti memiliki sifir politik masing-masing. Yang dipegang pada fikrah pemikiran masing-masing dan dirasakan sebagai absolute truth yang tidak boleh disangkal. Bagi saya, sifir politik yang perlu kita, para daie pegang ialah sebuah sifir yang lebih terbuka dan melihat pelbagai aspek dan sudut yang perlu diberi perhatian.

Inilah dia sifir politik 10 markah.


Jika 10 itu markah penuh. 5 markah itu adalah dari sudut global seperti pengaruh oleh negara luar, geopolitik asia tengara atau serangan secara unconventional warfare oleh kuasa besar dunia. Diberikan ratio markah yang besar kerana hal ini yang terlebih dahulu perlu diutamakan.


3 Markah ialah dari sudut hubungan luar parti. Bagaimana kerja dan hubungan berkepentingan yang berpengaruh di bawah sesuatu parti. Ideologi atau hujah dan tindakan sesuatu parti pada isu-isu semasa.


Manakala 2 markah terakhir ialah dari sudut masalah dalaman parti itu sendiri. Menyingkap keberhasilan kepimpinan dan perpecahan yang mungkin berlaku didalam sesebuah parti.

Secara keseluruhannya. Tonggak sifir politik yang kita perlu pegang ialah "Tidak boleh mencederakan kemaslahatan umat islam"


Perasan tak? Terdapat dakwaan kononnya golongan minoriti bukan islam di negara kita dilabel sebagai warga 2nd class. Ingin saya ingatkan, sebelum kita percaya bulat-bulat apa yang digembar-gemburkan di laman sosial tersebut perlu kita tanya diri kita. Benarkah? Apakah mereka dizalimi? Di manakah penindasan itu? Dan bandingkan dengan keadaan minoriti muslim di negara lain yang kononnya dibawah payungan demokrasi dan liberal? Apakah ianya sedemikian? Jika jelas keadaan mereka baik-baik sahaja dan mereka punya nasib terbela seperti golongan majoriti. Jadi dari manakah dakwaan serupa ini muncul? Tidakkah sahabat nampak bahawa jelas agenda tersembunyi itu wujud disebalik ini?

Cuba kita lihat dan selami fakta yang lebih jelas pula, yakni terdapat kelompok besar bukan islam yang memperjuangkan agar negara kita Malaysia yang disayangi ini menjadi sepenuhnya negara sekular, institusi raja dihapuskan, dan hak sama rata Melayu dan bukan Melayu, termasuk untuk menjadi pemimpin tertinggi negara (yang mana rakyatnya majoriti muslim). Apakah ini yang kita mahu? Berdiri di atas prinsip equality mengikut fahaman sekular liberal.


Kita perlu paham, keadilan tidak semestinya kesamarataan. Tak dinafikan kita perlu berkejasama dengan sesiapa pun dalam hal kebaikan, termasuk dengan orang kafir. Namun ingat. Jangan kita duduk di kerusi yang karat. Bekerjasama dengan orang kafir ada batasnya, iaitu antara yang terpenting ialah TIDAK BOLEH MENCEDERAKAN KEMASLAHATAN UMAT ISLAM.


Bukan kita tidak tahu dan tidak perasan laungan kebebasan yang membanjiri laman sosial, facebook contohnya. Menyebarkan propaganda ‘bebas’ membawa hujah-hujah dari buku-buku indie (independence) barat. Dengan sangkaan berfikir tanpa garis panduan syarak itu adalah sebenar-benar erti bebas.


Hakikat diri tertipu.
Jiwa dan akal di dalam penjara nafsu.


Jauhilah pemikiran sebegini. Politik bukan soal, siapa yang menang sorak. Namun ianya ialah soal menjaga kemaslahatan umat. Politik perlu dilihat dari aspek yang luas. Tidak cukup jika kita menilai politik dari hal-hal dalaman negara tanpa mengambil kira pengaruh dan kesan daripada geopolitik dunia.


Secara kesimpulan, letakkanlah pasak kepada pemikiran politik kita kepada satu level yang lebih tinggi. Bukan tertakluk pada prinsip dan kepentingan kepartian semata-mata. Politik bukan bermain di radar PKR-BN-UMNO-PAS-DAP semata-mata. Namun ia perlu dilihat dari aspek yang lebih luas.