Prenote

Assalamualaikum

Mungkin dunia blogger tidak lagi semeriah dulu. Tapi aku tetap setia menulis disini. Dari 2009 hingga kini.

Wednesday, February 27, 2013

Air mata

Air mata ialah sesuatu yang sangat bernilai harganya. Air mata itu sangat mahal harganya, maka jangan biarkan ia gugur berderai atas sebab-sebab yang remeh temeh. Kata ulama, setitis air mata yang gugur di dunia kerana takut akan Allah mampu memadam selautan jahannam (neraka), namun sebanyak mana pun air mata yang gugur akhirat kelak hanya tangisan yang sia-sia.


Cuba kita lihat dan renung balik diri kita, apakah kita meletakkan nilai air mata sesuai pada tempatnya ataupun tidak?


Hari ini orang menangis bukan lagi atas sebab rasa insaf, dan penyesalan atas maksiat dan dosa-dosa yang dilakukan. Namun seringkali kita melihat orang menangis kerana hal-hal yang remeh temeh.


Contohnya, menangis apabila melihat drama-drama korea. Kononnya, simpati dan kasihan kepada watak di dalam sebuah drama.


“Kesiannya Go Mi Nam kena macam ni.. kejamnya..” 
kata Alia di dalam hatinya, sambil menahan sebak didada.


Menonton drama-drama korea sehingga membuatkan air mata mengalir ialah suatu yang tidak wajar. Ini bukan soal, ada perasaan atau tidak. Namun ini soal harga dan nilai titisan air mata kamu yang sudah hilang harga dan nilainya.


“Baik akhi.. saya tukar siaran lain.” 
Alia mengalih pula ke rancangan lawak-lawak.


Sambil menonton, dia mula ketawa berdekah-dekah, terbatuk-batuk apabila adegan lawak berjaya mencuit hatinya. Tanpa disedari air mata turut mengalir akibat ketawa yang berlebihan.


“Hahaha.. lawak betul mamat ni.”Maka sedarlah sekali lagi air mata telah di downgrade-kan serendah-rendahnya. Firman Allah SWT melalui ayat 82 surah at-Taubah bermaksud:


“Maka bolehlah mereka (golongan munafik) ketawa sedikit (di dunia ini) dan mereka akan menangis banyak (di akhirat kelak), sebagai balasan bagi apa yang mereka telah usahakan (semasa hidup di dunia).”


Kita perlu ingat, bahawa air mata seorang daie original itu tinggi value-nya. Maka jangan lah dengan mudah kita biarkan ia mengalir atas asbab yang sia-sia. Lebih-lebih lagi membiarkan dia mengalir apabila menonton drama korea atau maharaja lawak. Ini semua langsung tidak meletakkan nilai kepada air mata kita. Air mata orang beriman itu dicurahkan di tikar sejadahnya dalam sujudnya di sepertiga malam, dan di dalam tadahan tangannya semasa berdoa kepada Allah. Ayuhlah sahabat, kita kembali mengangkat harga setitis air mata.


“Belumkah tiba masanya bagi orang-orang yang beriman, supaya hati mereka tunduk mengingati Allah.” (Al-Hadid: 16)p/s : Gambar hiasan : Bersama adik-adik saya, Lepas ni nak gi majlis khatan dekat rumah sedara,