Prenote

Assalamualaikum Ya Akhi, Ya Ukhti.

Semua yang tertulis di dalam blog ini datang dari benak pemikiran si penulis yang melihat dunia dengan caranya tersendiri. Bukan menulis untuk memarahi apatah lagi memerli atau memaki. Namun semuanya untuk sama-sama kita renungi dan bermuhasabah diri.

ah skemanya.

Monday, September 21, 2009

Lagu jawa

Assalamualaikum bloggers. Dah baca al-Quran hari ni? Baiklah, kali ini saya nak share sat lagu jawa. Ilir-ilir. kalau tengok maksud dia. Deep sangat, menusuk jiwa macam tu.




Dodotiro, dodotiro (Pakaianmu, pakaianmu)
Kumitir bedah ing pinggir (terkoyak-koyak dibagian samping)
Dondomono, Jlumatono (Jahitlah, Benahilah!!)
Kanggo sebo mengko sore (untuk menghadap nanti sore)

Makna: Pakaian taqwa kita sebagai manusia biasa pasti terkoyak dan berlubang di sana sini, untuk itu kita diminta untuk selalu memperbaiki dan menjahitnya kembali agar kelak kita sudah siap ketika dipanggil menghadap Allah SWT.

p/s Teringat baju raya yang koyak dek mercun. Hihi.

Baiklah itu sahaja dari saya kali ini. Assalamualaikum. Jangan lupa jaga amal fardh kita.