Prenote

Assalamualaikum

Mungkin dunia blogger tidak lagi semeriah dulu. Tapi aku tetap setia menulis disini. Dari 2009 hingga kini.

Wednesday, October 11, 2017

Dah Dua Tahun

Dalam dua tahun menjadi suami, antara yang aku belajar.

1) Keluarga bahagia ini sememangnya datang dari rahmat dan redha Allah. Nak keluarga bahagia memang kita kena cari dan jemput rahmat Allah masuk dalam rumah kita.

Jaga hubungan dengan Allah. Kalau ada something wrong tu, cepat cepat kita semak hubungan kita dengan Allah. Solat kita terutamanya.




2) Kena banyak bersabar menghadapi ujian hidup. Paling penting sebenarnya ialah cara kita lihat masalah dan dugaan yang datang. Kerana masalah itu sebenarnya akan mewarnai liku liku kehidupan kita. Pilihan di tangan kita, nak hadapi dengan stress atau sebaliknya.

3) Hargai pasangan kita. Kalau tak pandai, kita kena belajar bab ni. Beb, aku tak cakap pasal hargai dengan buat post post kat fb, upload gambar dekat ig semata-mata. Tapi hargai dalam kehidupan seharian itu sendiri. Penghargaan yang sebenar, tanpa perlu kita tunjuk dan gahkan di laman sosial.

Ok cukuplah tiga point yang aku rasa penting untuk aku sendiri dan semua. Semoga bermanfaat. Doakan kami sekeluarga terus bahagia, sihat dan sentiasa di bawah rahmat Allah.

Alhamdulillah dah dua tahun. Aku sayang keluarga kecilku ini.